torsdag 14 juli 2011

2009 Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo


En tur till sjukhuset i Bodö för äventyr med ett fiberskop efterföljdes av en, hör och häpna, ledig eftermiddag! Efter en tur på stadens gator och en utmärkt lunch stod storhandling på schemat. Att få tag på kvalitativa produkter i norra Norge är inte helt lätt. Fisk och lamm är inga problem, men gillar man italiensk mat och goda ostar (vem gör inte det..) är det svårare. Första gången jag frågade efter risottoris föreslog de grötris (risgrynsgröt på 3 minuter!), och ostsortimentet är ofta begränsat till 5 varianter vardera av brunost och gulost. Den sistnämnda saknar totalt smak, en bedrift som inte kan vara helt lätt att lyckas med. I den ständiga jakten på bättre utbud beslöt jag och E oss för att prova en ny affär, Eurospar. Namnet lät ju inte så hoppingivande, men det skulle visa sig vara en riktigt lyckträff! Både ost och köttdisk, ett stort utbud av bra olivolja och balsamico, franska puylinser och som kronan på verket svart tryffel! Konserverad visserligen, men ändå. Det var nära att glädjetårarna kom. Med bilen fullastad av diverse delikatesser, mest italienska sådana, tog vi en tur förbi vinmonopolet. Det som skulle bli en snabbis drog ut till 45 minuter tack vare den trevliga personalen och det dito utbudet. Ännu tyngre lastade styrde vi kosan hemåt.

Middagen blir en fest på pasta, tryffel och parmesan, efterföljt av ostbricka. Till detta dricker vi 2009 Lange Nebbiolo från vanligen utmärkta Produttori del Barbaresco. Finare vinare har skrivit en kort men utmärkt producentprofil här. Nu till vinet. Mörkt körsbärsröd transparent färg. Direkt ur glaset först brända körsbärskärnor och lätt volatila toner av viol, lakrits, blod och rosor. Efter en stund mer tydlig rödfrukt dominerat av röda vinbär, körsbär och kanske nypon. Munkänslan är initialt stam. Rejält pigg syra och rätt sträva tanniner. En diskret ekton kan anas. Kombinationen av mat och luft rundar av vinet som blir fruktigare och mer gomvänligt, nästan silkigt i sina bästa stunder. Bra kryddighet. Medellång, torr och lite småvarm (14% ABV) finish. 

En riktigt bra Langhenebba av den eleganta sorten. 88 pinnar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar