torsdag 13 oktober 2011

Fårikål


De flesta matklassiker, som paella, boeuf bourgignon och bouillabaisse kommer i ett otal varianter med små och ibland stora skillnader mellan ingredienser och tilllagningsmetoder. Norges nationalrätt fårikål finns däremot i princip bara i en version. Kanske beror det på att den är löjligt enkel och att det därmed är svårt att variera ingredienserna. En snabb sökning på nätet avslöjar att den största stridsfrågan är om det ska vara svartpeppar eller allehånde, dvs. kryddpeppar i grytan. Nu har jag inte gjort någon ordentlig research och får kanske på pälsen för det här påståendet, men jag har tyckt mig märka att norrmännen är utpräglade traditionalister när det gäller det mesta, också mat, och därmed inte alltför begivna på att experimentera i köket, i synnerhet inte med en sådan urgammal, hävdvunnen rätt som fårikål. Och de har sina skäl; i förhållande till den arbetsinsats som krävs vid tillagningen blir resultatet väldigt bra.

Den här tiden på året svämmar butikerna i Norge över av lamkött.  Erbjudanden om fårikålkött och lammelår till, med norska mått mätt, vrakpris står som spön i baken. Det har naturligtvis med saueslakten att göra. Norges bönder låter sina sauer, alltså får, gå lösa uppe på fjellet  hela sommaren (de utgör ofta en trafikfara, och lagstiftningen är dessutom utformad så att den som inte vill ha får i sin trädgård eller på sitt fält själv är ansvarig för att stängsla in sina ägor) och på hösten drivs de ned till ladan igen, där en stor andel snart får sätta livet till för att tillfredställa det uppdämda norska fårikål behovet.


Fårikål - ingredienser till 4 personer
Lamm/får kött på ben från valda "sämre" styckningsdeltaljer, som bog och slagsida, cirka 1,5kg
Ett stort vitkålshuvud
Svartpeppar eller kryddpeppar. Hel, cirka 2 matskedar
Vatten, 2-4 dl
Salt, cirka 1/2 matsked.

Efter att ha packat upp ingredienserna på köksbänken under förberedelserna inser jag att de omöjligt får plats i det futtiga lilla kokkärl jag har tänkt använda. Det blir att göra två satser, och varför inte då passa på att variera sig lite. En klassisk smaksättning till lamm är ju vitlök, citron och rosmarin. Det åker med i gryta nummer ett, medan gryta nummer två blir helt traditionell. Tillagningen är så enkel den kan bli.

Skär kålen grovt, lammet likaså om det inte redan är gjort. Varva allt i en gryta, kött i första lagret med fetaste sidan ned. Häll på vattnet och koka minst 3 timmar. Vattnet ska bara vara några centimeter på botten så att allt blir ångkokt. Kolla då och då så att det inte går torrt och fyll på med mer vatten om nivån börjar bli låg. Smaka av sältan mot slutet. Ät med kokt potatis. Öl eller ett lättare rödvin passar bra till.





Hur faller domen? Trad-fårikål eller den "nyskapande" kryddvarianten? Eftersom jag jobbar i Norge för tillfället är det knappt att jag törs säga det, men den kryddade varianten var klart bäst. Blir jag utvisad nu?

2 kommentarer:

  1. Jag fick stränga order om att slänga i en bit ingefära i grytan, tar bort en del av det stickiga i koftan och förhöjer upplevelsen. hälsningar fr Steigen

    SvaraRadera
  2. Får prova den varianten också

    SvaraRadera