tisdag 23 augusti 2011

2007 Domaine Rolet Arbois Chardonnay

Jura i östra Frankrike nära den Schweiziska gränsen verkar vara på uppåtgående, åtminstone har jag läst en hel del om regionen på sista tiden. Det här bergiga området är mest känt för sitt sherryliknande vin jaune, det gula vinet, men här produceras en del annat också. Arbois är namnet på både huvudorten i Jura och en AOC, en av sex i Jura. De övriga är L'Etoile, Château-Chalon, Côtes du Jura, Crémant du Jura (endast mousserande) och Macvin du Jura (starkvin). Domaine Rolet grundades på 40-talet av Désiré Rolet. Den drivs nu av hans söner och består av 60 hektar vinodlingar i Arbois, Côtes du Jura och L'Etoile. Man producerar cirka 350.000 flaskor per år. 



2007 Domaine Rolet Arbois Chardonnay har en generös doft dominerad av gul frukt - citron, mogna äpplen, passionsfrukt -  och rostat bröd. Här finns också en tydlig nötighet och lätt rök. Det hela fortsätter i ungefär samma stil i munnen. Härlig frukt, stor kropp, medelhög syra och en fin mineral. Mycket bra balans, fint djup och mjuk munkänsla. Mer av de rostade tonerna och en släng vanilj från faten. Medellång, härligt frisk eftersmak. 90 poäng.

Ett mycket personligt och gott vin som levererar en härlig upplevelse. Det verkar som det är värt att hålla ögonen på Jura i allmänhet och Domaine Rolet i synnerhet. Mer om Jura kan ni läsa bland annat hos Finare Vinare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar