Robert Ampeau gör saker och ting lite annorlunda. Bland annat lagras vinerna en bra stund innan de släpps på marknaden, vilket jag antar är orsaken till att jag förvånat snubblar över en '95:a från Meursault på vinmonopolet. La Piece Sous la Bois ligger i sydvästra hörnet av Meursault, alldeles bredvid Blagny, varför röda viner härifrån klassas som Blagny 1er Cru, medan vita går under Meursault 1er Cru. Vingården ligger högt, på hela 350 meter över havet, och är därmed den högst belägna 1er Cru:n i Meursault. Vinerna anses vara mineraliska och slankare än vanligt.
Vi får ett vackert gyllene vin med lätt utveckling i doften, men fortfarande förvånande friskt. Lätt sötaaktiga blommor - tänk kaprifol - citrus, melon, päron, lite äpple och en hel drös lätt rökiga mineraler. Också lite lätt bröd, nötter och smör. I munnen en släng av den klassiska Meursaultfetman, med en smörig, viskös känsla och nästan tropisk frukt, draperat över en intensivt mineralisk kärna av kalk, skiffer och lätt rök. Närmast perfekt balanserat med friska citrussyror och härlig komplexitet - smaker och dofter leker kurragömma, tittar plötsligt fram för att sedan åter försvinna och ersättas av nya. Avslutet går mot citron och mineral men med en kvardröjande fetma - lemoncurdkaka med skifferkross.
Superbt! Jag måste dricka mer moget. 93 poäng.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar