I engelskan används den utmärkta termen flawed för ett felaktigt vin. Defekt är väl det svenska ord som kommer närmast. För mig är en defekt något som avvikter från hur vinet ska smaka, och förhoppningsvis smakar, i de flesta flaskor, det vill säga en egenskap som uppvisar stor flaskvariation. Exempel är lätt att hitta - TCA och prematur oxidering är det som ligger närmast till hands, men även skador på grund av felaktig förvaring av flaskan kan räknas hit.
Defekta? |
På senare tid har jag noterat att det förekommer andra definitioner. Många verkar tycka att till exempel för mycket brett, över eller
undermogen frukt, volatila syror med mera åtminstone i vissa fall är så
störande att vinet blir defekt. Jag håller helt enkelt inte med. Alla
dessa egenskaper kan vara negativa, men så länge de är någorlunda lika i
alla flaskor anser jag inte att det rör sig om defekter. Det är helt enkelt dåliga viner, på grund av dålig vinmakning och/eller dåligt druvmaterial.
Vad tycker ni?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar