måndag 9 maj 2011

2000 Roagna Barbaresco Pajé


Det finns en försvarlig mängd flaskor från Roagna i källaren, betydligt fler än som druckits upp so far och det har blivit dags för ett smakprov. Pajé är som ni märker vingårdsbetecknad, men är ändå producentens instegsbarbaresco. Rubin mot tegel i kanten. Doften med jordiga toner av svamp och multnade löv uppblandat med gammal, torkad kåda och brända körsbärskärnor. Lätt karaktär av lösningsmedel i början. Den rena frukten ligger lite i bakgrunden och bjuder på körsbär, lingon och inlagda plommon. Jag anar lätt vaniljton och lite trä från faten. Vinet är förhållandevis elegant men samtidigt ger det hela ger ett lite vilt, robust intryck. I munnen bjuder vinet på rejäla tanniner och dito syra med en slank frukt och en del blodigt animaliska inslag av järn och krut. Eftersmaken är mycket lång och lite varmare än det omedelbara intrycket med tanniner, lätt peppar, brända körsbärskärnor och en kvardröjande, lätt liköraktig rödfrukt. Det här vinet är inget man lättvindigt sörplar i sig, det formligen skriker efter tilltugg, gärna i form av robusta kötträtter. 90-91 poäng.

1 kommentar:

  1. Härlig läsning! Det är svårt att ha många Roagna-pavor hemma - de blir liksom uppdruckna. Vid besök hos Roagna förra året gick vi runt i Pajé-sallanden. Det var übermäktigt :)

    SvaraRadera