Röda mousserande viner ser man inte alltför ofta, och även de flesta Langhe Fresia är numera stilla, men traditionellt var detta vin svagt mousserande. Gianni Voerzio producerar ett vin i denna stil, Sotto I Bastioni. Det här är min första erfarenhet av mousserade Fresia och åsikterna om stilen går minst sagt isär. Hugh Johnsson har beskrivit vinerna som "immensely appetizing" medan Robert Parker's omdöme lyder "totaly repugnant wines". Vi får väl se.
I glaset har vinet en relativt ljust blålila färg med rubinröd kant. Doften är fruktig och frisk men jag hittar också lite jästrester. En lätt frukt dominerad av körsbär och hallon. Lätta drag av violpastill. I munnen märks först den svaga moussen men sedan blir det omedelbart uppenbart att detta är ett rött vin. Helt torrt, rejäl syra kombineras med sträva lätt bittra tanniner. Frukten är något tillbakadragen och består av en kombo av blåa och röda bär. Jag hittar också lite tobak och mer jäst. Finishen är relativt kort med stålhårda mineraler. Det samlade intrycket är något märkligt. Inte helt oangenämt men inte vidare gott heller för den delen, och frågan är när man ska dricka detta. Som en udda apéritif före maten? Kanske lätt kylt en het sommardag? Att sätta poäng på detta är svårt men domen faller någonstans i intervallet 78-80 poäng. Det blir ingen omedelbar beställning av lådvis mousserande langhe fresia men någon mer flaska vore kul att prova.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar