onsdag 20 april 2011

2009 Domaine Bruno Clair Marsannay




Bruno Clair har seglat upp som en av de bättre producenterna i Côte de Nuits de senaste åren, men så har Bruno också vinmakning i blodet. Hans farföräldrar drev den på sin tid välkända Domaine Clair-Daü som senare splittrades på grund av stridigheter inom familjen. Bruno själv startade sin egen Domaine i mitten av 80-talet. Delar av den gamla Clair-Daü har inkorporerats och Bruno har succesivt expanderat. Domaine Bruno Clair är nu med 23 hektar en av bourgognes största producenter.

Så är det dags för ett första smakprov på bourgogne 2009, som anses som mycket lyckad, åtminstone för röda viner. Bra förhållanden hela säsongen ledde till god mognad och en enkel skörd. Det största problemet var övermognad och för låga syranivåer. Vinerna har beskrivits som generösa och fruktdrivna, snarare än strama och eleganta. Vi får se om kvällens vin lever upp till detta. I glaset är det transparent rubinrött. Doften bjuder på rikligt med mogen rödfrukt; skogshallon, smultron, körsbär och lite röda vinbär. En del lite jordiga, robusta toner av svamp och mylla samt en mycket lätt släng av cederträ och vanilj från faten skymtar fram bakom frukten. Bruno är förskiktig med eken och till sina viner från Marsannay använder han i huvudsak fat som är ett till två år gamla. Smaken är också den dominerad av generös, mogen rödfrukt. Bakom detta en elegant syra och mycket mjuka tanniner. En lätt kalkig mineralitet med inslag av järnfilspån. Mycket bra balans mellan elegant sval friskhet och frukt. Det saknas större djup och komplexitet, men detta är ett riktigt snyggt och gott vin utan egentliga fel. Drick det på frukten de närmaste åren. 88 poäng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar