fredag 28 september 2012

2009 Zenato Valpolicella Classico Superiore


Till en härlig pasta bolognese ska man dricka italienskt. Allra helst kanske något från Emilia-Romagna, med tanke på att det är där Bologna ligger, men vi tar ett vin från Veneto istället, närmare bestämt Valpolicella. Zenato är en rätt stor producent som jag antar att många svenskar känner till då de är väl representerade på systembolaget. Kvällens vin finns också i sortimentet, även om just den här flaskan inhandlats på vinmonopolet i Norge.

2009 Zenato Valpolicella Classico Superiore är ett relativt enkelt vin. Vi får en bussig doft av varma, lite uttorkade körsbär och plommon. Här finns en del ekkryddor också. I munnen mer av den fina frukten, som ändå är rätt elegant och inte blir tung. Intrycket är uppfriskande. Någon större komplexitet finns inte och mellanregistret är lite tunt. Vi går nästan direkt från inledande fruktglädje till avslutet, som är rätt fint med mer kryddor, en liten hint bittermandel och kanske lite salmiak. Kunde varit längre men helt ok. 85 poäng.

Ett bussigt vardagsvin som funkar utmärkt till pizza, pasta och charketurier. La dolce vita, helt enkelt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar