tisdag 20 september 2011

Nordiska Akvarellmuseet - Vatten Gourmet & Café


Förra söndagen var sista dagen för Nordiska Akvarellmuseets utställning med Emil Nolde, en nog så god anledning för ett besök. Museet ligger mycket trevligt vid kusten precis utanför Skärhamn. Lokalerna är rätt små, men kvalitén brukar vara hög. När vi ändå var på plats passade vi på att prova muséets restaurang med det passande namnet Vatten. Omnämd i White Guide och allt.


Det är full rulle i restaurangen eftersom vi kommer mitt i lunchruschen. Det är nog extra mycket folk idag också eftersom vädret är vackert och det är sista dagen för utställningen. Vi behöver dock inte vänta mer än ett par minuter på ett bord. Lokalen är modern och luftig med högt i tak och stora panoramafönster med utsikt över skärgården. Menyn bjuder inte på så många alternativ, men god variation. Vi dricker inget vin men jag sneglar ändå på vinlistan som även den är rätt kort, men med ok bredd. Plus för att de flesta viner går att få på glas. Prisnivån är vad man väntar sig; 150 - 250 kronor för en varmrätt.

Servicen är effektiv och vänlig trots att personalen har mycket att göra. Den som orkar och har lust kan möjligen irritera sig på det föga tidsenliga greppet att manlig personal har blå skjortor och kvinnlig rosa dito.


Jag beställer dagens fångst som är uer, också kallad kungsfisk, med rödvinssky och varm potatissallad med äpplen. E tar en stor räksmörgås med handpillade räkor. Medan vi väntar får vi bröd och tapenade att mumsa på. Gott, men inget underverk. Så kommer maten. Tyvärr måste jag säga att jag blir lite besviken på mitt val. Uern är helt ok, fin konsistens och bra smak, men potatisen och de andra grönsakerna är märkligt smaklösa och rödvinsskyn för bitter. Räksmörgåsen på kavring är däremot en riktig höjdare. Räkorna är mycket bra och tillbehören, bestående bland annat av syrad stjälk- och rotselleri samt örtmajonäs, likaså. Toppbetyg!

Så, vad ska man säga? En rätt som är lite tråkig och får knappt godkänt och en riktig höjdare. Bra service dock. Betyget blir godkänt och väl värt ett besök om man har vägarna förbi Skärhamn, men knappast annars.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar