måndag 26 september 2011

Äta på (väg till) Lofoten


Besök av familj och vänner innebar naturligtvis en tur till Lofoten. Under fyra dagar avverkades lika många restauranger. Att äta på restaurang i Norge är ofta dyrt, men man kan trösta sig med att det inte är så mycket dyrare att äta riktigt bra mat. Om en normal huvudrätt kostar cirka 200 kronor på kvatershaket så kostar den inte mer än 300 på fina krogen, åtminstone här uppe i norr. Här följer en snabb rapport för den som till äventyrs funderar på en nordlig semester.

Bjørk
Bjørk, Bodø
Bjørk är ett pålitligt etablisemang i Bodø, ofta en av anhalterna på väg till Lofoten. På menyn finns en ohelig blandning av pizza, pasta, kött och sushi. Lite mysko kan tyckas, men allt är av bra kvalité. Lokalerna är trevliga, maten är vällagad och ofta med en liten twist. Vi stannar för lunch och äter 10 bitars sushi, pizza med tryffel och karl-johan samt krämig pasta med svamp och bacon. Allt är till belåtenhet. Rejält med tryffelsmak på pizzan. Sushibitarna är små med svenska mått mätt, men det tycker i alla fall jag är en fördel. Bitarna ska inte vara större än att man utan problem får in dem hela i munnen. Priserna är på normal norsk nivå.

Henningsvær Brygghotell
Henningsvær Brygghotell, Henningsvær
Ett trevligt hotell vid änden av hamnbassängen i det här charmiga fiskeläget. Fisksoppa och bacalau får utgöra lunch. Gott, om än inte över medelnivå. Ett bra alternativ om Fiskekrogen skulle vara stängd eller överfull.

Henningsvær hamnbassäng

Restaurang Bojer, Thon Hotel, Svolvær
Här har vi ätit en gång förut för drygt ett år sedan. Då var jag inte direkt imponerad, men sedan dess har det hänt saker. Vi tar en trerätters meny som man får komponera själv från à la carte menyn. Innan maten får vi först bröd med kryddsmör och sedan stannagulerot, det vill säga en morot som lämnats kvar i jorden ett år. Den har sauterats tre timmar i buljong och serveras med koncentrerad dillsås. Det hela påminner lite om kräftor, det är väl dillen antar jag. Gott. Förrätten är skaldjurssoppa med pilgrimsmussla. En kraftig historia med mycket smak men utan de där extra litrarna grädde som ofta förstör fisksopporna här uppe. Pilgrimsmusslan har en härligt knaprig yta. Vi dricker en soave till, vilken med sin lilla sötma bär upp soppan bra. Därefter får vi ytterligare en amuse-bouche i form av ljummen havtornsoppa. Gott, men lite väl sött så här tidigt i måltiden när den serveras varm. Vi har valt ett par olika huvudrätter vid bordet. Variation på lamm är racks och filé med parmesanchips, potatiskaka och lite andra tillbehör. Mycket bra. Jag väljer istället piggvar i rulle med pilgrimsmusslegelé, variation på lök (friterad, kokad, mosad), potatisfondant och primörer. Fisken är gudomlig och grönsakerna fina de med. Kanske är de ibland lite väl råa och så utspridda på tallriken att de hinner kallna innan jag fått i mig allt. Dessutom kunde potatisfondanten fått mer salt, men sammantaget är det ljusår från den trista grönsaksröra vi fick förra gången. Två tummar upp! Jag dricker en chardonnay från Pay D'oc signerad Laroche som gör jobbet till fisken. Till efterrätt vit chokladmousse som är riktigt kraftig och härligt krämig. Serveras som en tårtbit med lager av hallonkräm mellan varven och några färska bär strödda över. Någon i sällskapet tar istället en osttallrik som också den är till belåtenhet. En lyckad avslutning alltså. Servicen är vänlig och bra med norska mått mätt. (Service är inte en norsk paradgren, om man säger så.) Bojer är sannolikt Lofotens bästa restaurang. Trerätters med vin går loss på knappt 700 kronor vilket känns helt ok.

Lofoten Beefhouse, Svolvaer
Om detta ställe kan jag bara säga en sak: gå inte dit. Sämsta mat jag ätit på restaurang någonsin, alla kategorier, och inte direkt billigt heller. Att laga god mat är inte svårt om man inte gör det svårt. Att servera sina kunder sån smörja som vi fick här borde vara förbjudet.

Vi bodde på Sakrisöy Rorbuer och på Thon Hotel Lofoten. Jag kan rekommendera båda. Charmigt med ok standard (självhushåll i inredd sjöbod) på Sakrisöy och riktigt bra på Thon, förutom att sängarna är väl mjuka och kuddarna för stora. Frukosten är super, även om de lägger på 130 spänn på rumspriset. Två kockar mitt i matsalen som servar gästerna med nystekt omelett, ägg, bacon etc. Kan vara den bästa hotellfrukost jag ätit. Bor man inte på hotellet är det ändå värt de 198 kronor de begär för icke gäster.

Trollfjorden och M/S Nordstjernen

1 kommentar:

  1. För de av er som inte är ornitologer kan jag meddela att det är en havsörn på första bilden.

    SvaraRadera