tisdag 27 september 2011

Riesling, Riesling och Pinot Gris


Egenhändigt infångade och kokta krabbor, följt av en fisksoppa med saffran utgör kvällens meny, men i väntan på detta inleder vi med chips, nötter, oliver och kvällens första vin: 2009 Joseph Vineyard Riesling. Jag blev inspirerad av Decanters provning av Riesling från Australien och Nya Zeeland, där speciellt de förstnämnda fick mycket beröm, och inhandlade den här flaskan nyligen. Det har annars varit glest med Riesling från down under. Ett tag var Cockfighter's Ghost Riesling från producenten Pooles Rock återkommande i glasen, men det är flera år sedan sist. Kvällens aussie levererar dock helt acceptabel kvalité. Ett piggt och frächt vin med en liten sötma och frisk frukt med äpple och citrus. Lätt och trevlig struktur och en mineralisk släng mot slutet. Druvtypiskt och ett bra mingelvin. 86 poäng.


Krabbor är lite klurigt att para ihop med vin. Smaken är kraftig med massor av umami. Lite restsötma brukar hjälpa. 1997 Trimbach Pinot Gris  Réserve Personelle  får göra ett försök. Druvmaterialet kommer från grand cru läget Osterberg. Vinet har en fascinerande bouquet med mogen frukt och lätt botrytis. Här finns aprikos, bivax, honung och apelsinskal, kombinerat med en släng av våt ullpläd och oljig flinta. Intrycken är likartade i munnen. Ett kraftigt och smakrikt vin med en del sötma och tillräckligt med syra för att upprätthålla balansen. Eftersmaken är lång och mineralisk med lite rök och jord. Min erfarenhet av mogen Pinot Gris är begränsad, men det här var riktigt gott! 90-91 poäng.


Fisksoppa coming up! Till det dricker vi 2009 Georg Breuer Riesling Sauvage. Vad ska vilden ställa till med? En första sniff: nu är vi tillbaka i Tyskland, det märks direkt. En klart mineralisk och stenig näsa med petroleum  och rök, följt av klassisk fruktprofil med äpplen och citrus. Kanske inte yppig men rätt generös ändå. I munnen helt torrt med rätt hög syra, om än inte i nivå med de helt vansinnigt salivsprutande 2010:or jag druckit på sista tiden. Frisk citrus, lite gråpäron, äpple, hint av gröna örter och mineral naturligtvis. Lite oborstad känsla och kanske inte den elegantaste balettdansösen i sin kategori men ett utmärkt matvin som går till det mesta, från panerad schnitzel till kokt torsk och skaldjur. 88 poäng.

1 kommentar:

  1. Håller med om att Breuer går till mkt, och att det är ett bra vin. Möjligen, möjligen något slätstruken och syran som du hittar har jag inte upplevt lika påtaglig. Kanske skulle prova 2010:an.

    Låter i vilket fall inte som en dum kväll..

    Mvh David

    SvaraRadera