fredag 16 september 2011

2005 Giacomo Fenocchio Barolo Villero

Då är det dags att prova på andra brodern Fenocchios förmåga. Albertos Riserva Bussia var ju riktig bra, både 2004 och 2005, så det blir spännande att prova Claudios vin. En barolo från 2005 är ju rena barnarovet, så för att få den vresiga 6-åringen på bra humör behövs lite mat. Vad kan passa bättre än risotto? Risotto finns det fler varianter än man kan ana, eller vad sägs om risotto med grädde och jordgubbar? Den är i alla fall med i den klassiska Il cucchiaio d'argento, Italiens motsvarighet till rutiga kokboken, men den får vänta till en annan gång, nu blir det svamp.

En del av ingredienserna
Svamprisotto
Det viktigaste för ett bra resultat är riset. Arborio eller Carnaroli är lämpliga sorter som numera går att få tag på utan större problem. Jag brukar beräkna 1 dl per person. Fräs riset i lite olja så att det blir genomskinligt men inte tar färg. Detta görs lättast i en stor stekpanna. Fräs samtidigt lök i en stor kastrull på  låg till medelvärme. Den ska inte ta färg. För 3-4 dl ris brukar det vara lagom men en normalstor gul lök, eller 3-4 schallottenlökar.Koka upp buljong, 3-4 gånger så mycket som du har ris. Kött eller hönsbuljong passar bäst.När löken är mjuk, släng i en klyfta fint hackad vitlök, låt fräsa någon minut till och häll sedan i riset. Blanda ihop och häll över ett par matskedar balsamvinäger och ett par deciliter varmt vatten. Vinägern och vattnet kan ersättas med rött eller vitt vin, men jag gillar den här varianten. Rör noga och allteftersom vätskan kokar bort tillsätter du buljongen. Koka till önskad konsistens - vissa vill ha lite tuggmotstånd, andra föredrar konsistens som risgrynsgröt ungefär. Jag vill ha det nånstans i mitten. Rör sedan i riven parmesan eller annan smakrik hårdost, cirka 2/3 av den ursprungliga mängden ris. Smaka av med salt och peppar. 

Men vänta, svampen då? Den får man hantera lite olika beroende på. Är den färsk så stek den på vanligt sätt och blanda i den mot slutet. Torkad svamp kan antingen blötläggas någon timme före användning eller smulas ned fint direkt i risotton och koka med sista 10 minuterna. Vill du ha större bitar svamp rekommenderar jag blötläggning. För extra mycket svampsmak kan man använda en mix av kött och svampbuljong. En klassisk kombo är svamp och squasch. Släng antingen i den råa, tärnade squaschen i risotton 5 minuter innan den är klar, eller stek den separat.


Så, nu har vi gett vinet bra förutsättningar. Dags att ta sig en titt. Färgen är transparent rubinröd med blålila stänk. Doften är rätt knuten till att börja med men kommer sig snart även om den aldrig blir särskilt intensiv. Ren frukt åt det mörkare hållet men mycket elegant. Rosor, kryddor och lite lakrits. Intrycket är elegant och balanserat. Smaken är lite mer generös men går åt samma håll; frisk frukt, rosor, varma kryddor. Det är bra tryck i tanninerna som är sandigt sträva utan något grönt. Känslan är fortsatt elegant och tillrättalagd. Inga delar sticker ut. Ett riktigt snyggt sammansatt paket! 92 poäng.

Jämfört med tidigare viner från Fenocchio är det här mer välpolerat men kanske inte lika komplext. Sömmarna är väl dolda och det är svårare att plocka ut de olika komponenterna. Vilket som är bäst av de båda 2005:orna känns mycket svårt att säga, det krävs en ordentlig head-to-head showdown.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar