söndag 4 september 2011

2004 Fenocchio Barolo Bussia Riserva


Nyligen provades årgång 2005 av det här vinet och det gav mersmak så när jag fick syn på några flaskor från 2004 blev det köp direkt. Fenocchio grundades redan 1864 och drevs tidigare av bröderna Claudio och Alberto Fenocchio (eventuellt var/är också tredje brodern Albino med på ett hörn) men det verkar som om de har gått skilda vägar och jag har inte helt lyckats reda ut förhållandena. Numera producerar och buteljerar man vin under etiketten Giacomo Fenocchio men det florerar också flaskor märkta enbart Fenocchio och åtminstone årgång 2005 finns i båda varianterna. Mer spekulationer kan ni läsa här. I vilket fall som helst räknas Fenocchio till traditionalisterna i regionen och ämnar så förbli verkar det. Brödernas far Giacomo citeras så här på hemsidan; “You don’t change a method or a culture, because they are not ours to change; pitching various new formulas against centuries of experience may be interesting, but one thing is for sure: the more outstanding these new wines may prove to be, the more ours will remain unique”. Inte läge att föreslå radikala förändringar med andra ord. Man förfogar över en räcka vingårdar i bästa läge och de ursprungliga ägorna har successivt utökats för att nu täcka 12 hektar. Vinerna har på senare år vunnit erkännande internationellt och det mesta av produktionen går på export.

2004 Fenocchio Barolo Bussia Riserva har en förhållandevis ljus, transparent färg med något brun kant. Doften är betydligt mer utvecklad än i 05:an. Open for buissnes! Här finns mörk frukt, mint, lakrits, undervegetation och mycket tydlig tryffel. Under allt detta en relativt stor komplexitet med hela örtregistret och en del blommor. Väldigt trevligt sniffvin. Väl i munnen får vi en elegant mörkfrukt och mycket mjuk munkänsla med något avrundade men tydliga tanniner och mjuk syra. Kroppen är kanske något tunn i mellanregistret men det hela är en mycket behaglig och drickvänligt. En liten släng alkoholvärme mot slutet men det känns bara bra. Det blir en liten slatt kvar i flaskan, och det smakar lika bra eller kanske ännu bättre efter två dagar i kylen. Borde med andra ord inte vara några problem att låta flaskorna ligga några år. 91-92 poäng.

Mycket bra och i en mer drickvänlig fas än 2005 men inte riktigt lika imponerande struktur och kraft. 05:an blir nog en större upplevelse med mognad.

P.S.  Jag mailade Claudio Fenocchio angående ägarförhållandena och fick följande svar:

Dear Lukas,

Thank you for your mail .
We are two brothers with two companies, mine is the Azienda Agricola Giacomo Fenocchio and still has the name of our father. The company of my brother Alberto is "Azienda Agricola Fenocchio".
For this reason there are two labels.
Best regards
Claudio Fenocchio


Då var det klargjort. 
D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar