söndag 28 augusti 2011

2008 Olivier Leflaive Santenay


Idag blir det bara ett snabbt tips på en bra och realtivt billig bourgogne. Olivier Leflavie producerar stabila viner i stora kvantiteter till hyfsade priser. Olivier kommer från en vinmakarsläkt och 1984 startade han eget som  negociant. Han har under åren också förvärvat egna vingårdar och äger nu 12 hektar och har mångåriga kontrakt med andra odlare. En trotjänare på systembolaget är Cuvée Margot som kanske inte är ett stort vin men ger en bra introduktion till röd bourgogne. Kvällens flaska är inhandlat på norska vinmonopolet för 224 NOK.

Färgen är transparent lila, doften tillbakadragen med primärfrukt bestående av körsbär och lingo. Jag hittar också lagerblad och lite torkad korv. I munnen initialt fruktigt med läskande hög syra men mjuk, nästan varm munkänsla. Silkiga, mycket finkorniga tanniner. Bra mineral med järn. Lätt kryddighet. Rätt komplex.
Finishen är lång och frisk med syrlig frukt och mineral. Nästan pärlande.

87 poäng, mest för den sköna munkänslan och finishen. Doften är fortfarande lite väl knuten, men ett par års mognad borde lösa det problemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar