söndag 21 augusti 2011

2007 Guigal Côtes du Rhône


Sommaren är snart slut, men än finns tid att njuta, och grilla. Det gäller bara att få tag på bra kött, det ska helst inte vara för magert och naturligtvis väl mörat. Jag läste för ett tag sedan, har tyvärr glömt var, om förpackning av kött i livsmedelsaffärer. Nuförtiden är väl den vanligaste typen de här fyrkantiga boxarna där styckdetaljerna ligger snyggt packeterade i "skyddade atmosfär". Denna atmosfär, som till stor del består av syre, är tydligen mest till för att köttet ska hålla sig rött och vackert länge, men tillåter inte köttet att möra, istället blir det segt och riskerar att härskna. I Norge har man övergått till en blandning av koldioxid och kvävgas, som visserligen gör att köttet ser lite mörkare ut, men i gengäld blir mört och håller längre. Allra bäst ska tydligen vakumförpackning vara, men det ser inte lika aptitligt ut och säljer därför sämre.

På den lokala butiken inhandlas till extrapris vakumförpackad entrecote med utgångsdatum imorgon. Den borde väl vara mör och fin? Jodå, den ser inte illa ut. Mörkt röd färg och fin marmorering. Kött och salladslök grillas på medelhög värme. En grovt riven sallad och en snabb dressing på olivolja och balsamvinäger så står maten på bordet. Vid senaste besöket på bolaget var jag egentligen ute efter 2007 Arbois Chardonnay från Domaine Rolet (mer om det vinet i en senare post) när jag längst ned i en hylla såg ett gäng flaskor 2007 Guigal Côtes du Rhône. Jag har tidigare inte varit riktigt överförtjust i det här vinet, men 2007 är ju en fantastisk årgång och nu har ju vinet hunnit få lite flaskmognad också.

Druvblenden består av Syrah och Grenache med en liten skvätt Mourvedre. Färgen är mörkröd men transparent. Ur glaset stiger mörk frukt, en del örtighet och lite jordiga toner, men stilen är snarast lite stram, åtminstone för 2007. Lite mer sniffande avslöjar jordgubbar och lätt lakrits. Ursprunget är det inget tvivel om. I munnen får vi ett friskt och piggt vin. Syran är hög och munkänslan också rätt stram, men frukten är ren och elegant. Här finns betydligt mer ljusröda inslag än i doften. Ni vet, röda vinbär, jordgubbar, hallon o.s.v. De mörka bären finns här också, men lite mer i bakgrunden. En lätt rökighet och försiktiga fattoner rundar av det hela. Ett trevligt vin med hög drickbarhet. 99 spänn på SB. 87-88 poäng. 

Fler omdömen här, här och här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar