En hel dag på fjället med svamp och hjortronplockning kräver en viltgryta. Grytbitar av älg får samsas med lök, morötter, buljong och kryddor någon timme i grytan. Slänger sedan i lite brynta schalottenlökar och dito svamp. Det hela får puttra en stund till och reds sedan av med lite grädde. Serveras med kokt potatis och rönnbärsgelé. Vinvalet blir enkelt; Bordeaux, närmare bestämt 2003 Hospitalet de Gazin. 2003 är en omdiskuterad årgång. Tidigt haussade viner med höga poäng från Parker mfl. har inte levererat på det sätt som förväntats. Det talas om att frukten torkar ut för tidigt. Hospitalet de Gazin är Chateau Gazins andravin och introducerades första gången 1986. Det produceras troligen till största delen från de delar av Gazins vingårdar som inte ligger uppe på den ler och grus dominerade pomerolplatån utan på sämre, alluviala jordar. Vinet dekanteras, det är en hel del grums i botten på flaskan. Rubinröd färg, lite grumligt. Doften är underbart öppen med massor av merlotfrukt, mörk choklad, lätt vanilj och cederträ. Kan det vara 100% Merlot det här? Jag hittar i alla fall inget som skvallrar om Cabernet av ena eller andra slaget, även om det sannolikt ingår några procent i blenden. I munnen upplevs vinet något slankare än doften skvallrade om. Åter är det den slösande, småvarma frukten som spelar förstafiolen men här finns bra syra och tanniner som bidrar med struktur. Mitt i all härligt mogen frukt finns ett svalt, elegant drag som verkligen lyfter vinet. Eftersmaken är medellång med mer av den lite bittra chokladen. Riktigt bra och perfekt drickmognad nu. Frågan är om jag inte föredrar detta framför Gazins grand vin 2001 som dracks nyligen, åtminstone i den här fasen av de respektive vinernas liv. 92 poäng.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar