tisdag 5 juli 2011

2001 Chateau Gazin


2001 var en blandad årgång i bordeaux och var tidigare undervärderad med möjligheter till fynd, men de sista två åren har priserna på de bättre slotten sprungit iväg av flera skäl. För det första börjar vinerna bli mogna att dricka och man ska inte underskata värdet av instant satisfaction och för det andra har priserna på bordeaux generellt gått upp rejält. För att förklara det sistnämnda fenomenet krävs ett helt eget inlägg eller hellre en artikelserie, men kineserna har visst ett finger med i leken. 2001 betraktas som sagt som en mellanårgång, men en hel del bra viner producerades, framför allt på högra stranden som lyckades bättre.

Gazin årgång 2001 (85% Merlot, 10% CabS och 5% CabF) har en mycket mörk färg och är direkt i glaset utan föregående dekantering grönt och örtigt, nästan blygt. Visst finns frukten där, men den är dov och svårtillgänglig. Massor av sandelträ och en del tobak och kaffe. I munnen mer merlotfrukt men fortfarande stramt och bittert. Lite, eller snarare en dryg timmes, luftning gör skillnad. Fram kommer mörk plommon och björnbärsfrukt med mörk choklad, rostad tobak och kaffe. Mycket torrt med imponerande munkänsla, bra tanniner och lång finish. Möjligen kan man önska sig lite bättre syra och riktigt alla gröna inslag är inte borta. Känslan är fortfarande ung.

Bra plonk, men det känns inte som om vinet levt upp till de 94 poäng Parker delade ut för snart 10 år sedan. 90 poäng från mig. Andra har provat här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar