tisdag 28 juni 2011

Glenfarclas 105


Etthundrade posten! Det firar vi med en gammal trotjänare; Glenfarclas 105. Glenfarclas är ett pålitligt destilleri som producerar bra, sherrylagrad whisky till ofta fördelaktiga priser. Glenfarclas ligger i Speyside och namnet betyder "det gröna gräsets dal". Exakt hur länge det har bränts sprit på platsen är oklart, men den första licensen, som alltså gjorde verksamheten laglig, utfärdades 1836. De nuvarande ägarna, familjen Grant, köpte destilleriet 1865. 

Glenfarclas 105 är en cask-strength buteljering och en del av destilleriets standardsortiment. Namnet kommer av styrkan; 60% motsvarar 105 proof. 105 har varit med ett bra tag och 2008 gavs en 40-årig specialutgåva ut för att fira att det var just 40 år sedan den första 105:an släpptes. Den vanliga utgåvan som recenseras här ligger cirka 10 år på sherryfat och håller en alkoholhalt på 60%. (På vissa buteljeringar anges 10 years old, på vissa ingen ålder.) Färgen är röd brons och doften bjuder på klassiska sherrytoner av det sötare slaget. En hel del russin och frukt tillsammans med en del kryddor. Lätt mint eller menthol. Inte så tung och massiv men med alla de rätta ingredienserna. Väl i munnen gör sig den höga alkoholhalten påmind. Outspädda är de 60% kanske väl mycket att hantera, men 105:an är en swimmer och tål vatten bra utan att kännas tunn. Efter adekvat utspädning kommer det fram söt sherry, lite honung, kryddor och nötter. Ingen rök och heller inget svavel. Finishen är varm, medellång och behåller sötman på ett bra sätt. Mycket trevlig! 86-87 poäng.

Jag har druckit Glenfarclas 105 buteljerad från '90 talet och framåt. Kvalitén är förvånandsvärt hög och jämn och med tanke på att endast sherryfat används för lagringen är priset mycket bra, speciellt på tax-free. Den höga alkoholhalten gör att de svenska skatterna driver upp priset på systembolaget.

2 kommentarer:

  1. Ah, stort grattis till de hundra! :-) Coolt uttryck, en swimmer...

    SvaraRadera
  2. Tackar! swimmer kan också ersättas med crawler.

    SvaraRadera