tisdag 19 juli 2011

2010 Dönnhoff Riesling Trocken


Dönnhoff behöver väl ingen närmare presentation. För lite kort info om producenten hänvisas till tidigare inlägg. Här hittas också en recension av samma vin, årgång 2009. 2010:an dricks till buljongkokt kyckling.

Färgen är mycket ljust gyllene. Doften är generös med lite söt frukt. Kiwi, röda och gröna äpplen, citrus och lite fläder. Tycker mig ana en del mineral redan här, uppblandat med lite blommiga toner av kaprifol. I munnen första sekunden mycket snällt och nästan sött, men sen kommer syran. Och vilken syra! Den skär igenom frukten som ett rakblad, får saliven att spruta och ger sig inte förrän en bra bit in i finishen som också bjuder på lätt bitter citronzest och peppar. 

Ovanstående låter ju inte så illa men tyvärr känns vinet obalanserat. Även om jag uppskattar komponenterna var för sig (härlig frukt, imponerande syra) lyckas de inte bilda en helhet utan stävar för mycket åt varsitt håll. 2009 var ett mycket gladare, mindre komplicerat och lättare vin. Inte ett stort vin, men njutbart. I 2010 finns möjligen komponenterna till ett stort vin, även på denna Dönnhoffs instegsnivå, men det är vresigt att dricka nu. Med tanke på att priset inte kräver SMS lån eller pantsättande av organ kan det vara en idé att köpa några flaskor och låta dem ligga till sig, men för omedelbar njutning rekommenderas 2009. Betyget för 2010 blir idag 83-84 poäng, kanske betydligt mer i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar