söndag 18 juli 2010

Vitt på Lofoten

Ett besök av svärföräldrarna i Norge inkluderar naturligtvis ett besök på Lofoten, som förutom den fantastiska naturen stoltserar med fiske i världsklass. Jag och E har fiskat lite från klipporna utanför byn där jag jobbar och fått en del fisk, men bara småsej och en och annan torsk i portionsstorlek. Vi har bara haft ett spö, så nu tyckte vi det var dags att köpa ett till. Efter att ha resonerat "stort spö = stor fisk" slog vi till på riktiga havsfiskeprylar med kastvikt på upp till 80 gram. Mest för att testa den nya utrustningen klättrade vi ner till klipporna vid brofästet i Henningsvær. Efter knappa 5 minuter fick E upp en fin torsk på 2-3 kilo. Snacka om utdelning direkt! 


Tillbaka i köket. Det blir en improviserad middag med lite plockmat och stekt torsk Jag har förstås smugglat in lite vin i bagaget, och när torsken filéats och fått sig en tur i pannan smakar vi på vinerna. Först ut är 2009 Dönnhof Riesling Trocken. Dönnhof är en klassisk producent som gjort vin sedan 1750. Firman nämns ofta som den främsta producenten i Nahe, och Nahe anses i sin tur av många göra de bästa rieslingvinerna i tyskland. Följaktligen är Dönnhof en av tysklands absolut främsta producenter med ett mycket gott rykte. Numera drivs det anrika företaget av Helmut Dönnhoff. Han har expanderat på senare år och utökat vingårdsarealen till cirka 20 hektar. Listan på deras vingårdslotter är en kompilation av de bästa lägena kring Oberhausen där Helmut har sin bas och innefattar andelar i bland andra Niederhäuser Hermannshöhle och Oberhäuser Brücke.Vinet är ljust i färgen med medelfyllig lätt honungsanstruken doft. Det finns toner av fläder och lätta röda frukter som smultron, jordgubb och hallon. En liten ton av grönt och petroleum ger druvkaraktär. Smaken är frisk med en härlig syra och nästan pärlande munkänsla. Äpplen, gröna såklart, och lite mer jordgubbar. Fina mineraler! Eftersmaken är lång, syrlig och absolut torr. Ett härligt, lättdrucket vin med sommarkänsla. 88 poäng.


Nästa vin är 2008 Cloudy Bay Sauvignon Blanc.  Cloudy Bay är  en av de mest haussade producenterna från down under på senare tid och har sin bas på sydöns norra del, i Marlborough. Här snackar vi decennier av historia i ställt för sekler, men firman har snabbt byggt upp ett världsrykte, mycket baserat på just sin utmärkta  Sauvignon Blanc. Detta har naturligtvis resulterat i en minst sagt brant prisutveckling och även om vinerna fortfarande är överkomliga får man nog säga att den tidigare fyndstämpeln inte är giltig längre.Vinet är ljust gulgrönt med gråa stänk. Doften är mycket druvtypisk. Grönt i form av nässlor, selleri och fänkål. Citrus, syrlig frukt - kiwi, krusbär. Våta lövruskor och morgondagg. Nyklippt blöt gräsmatta och en del jordiga toner av nystartad kompost. Fin blommighet. I munnen mer av nässlorna. Friskt med bra syra, men ändå jordbundet med tyngd och en lite oljig munkänsla som dröjer kvar länge. Fin mineralitet mot slutet. Ett relativt komplext vin med stor karaktär som passar utmärkt till plockmat. 90 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar