måndag 12 juli 2010

Chapoutier vs Jaboulet


Middagen står på bordet och korkarna är dragna. Samma producenter som sist, men omvänt ursprung.  Först ut av kvällens viner är Chapoutier La Sizeranne Hermitage 1996. Redan första sniffen ur flaskan var misstänkt, och dekantering har tyvärr inte hjälpt, vinet är korkat. Inte überkorkat till vinägerstadiet, men helt klart utan minsta tvivel korkat med tät doft av skokartong. Undertill kan man ana en del kvarvarande mörk frukt. Synd!


Det går bättre med kvällens andra vin, Paul Jaboulet Cornas 1999. Färgen är ljust rubinröd. Doften uppvisar mognad med lite läder, men mest hittar jag torra röda frukter med en del mörkare toner och endast lite kvardröjande värme. Kryddbuketten finns i alla fall med, tillsammans med lite torkad fransk lantkorv. Lite tunn kropp, rätt snälla, mjuka tanniner, frisk syra och bra mineralitet. Ett trevligt vin som dock inte lyfter riktigt. Frukten verkar på väg utför så drick upp närmaste åren. 87 poäng.


Jaboulet vann alltså även rond två, fast denna gång på walk-over. To be continued...


Vinerna dracks till lammstek med pudding på potatis och lök, trattkantarellsås smaksatt med rom, sparrispurée och rönnbärsgelé. Detta hade föregåtts av en variant på vit gazpacho och följdes av krabbelurer med mango och rödavinbärs coulis. Till detta dracks en ovanligt bra N.V. Pol Roger Brut (90) respektive Terreno Vino Santo 2001 (88). Bägge vinerna har provats tidigare här och här. Har Pol Roger ryckt upp sig eller var det dagsformen och det fina vädret som höjde upplevelsen?

Tack alla närvarande för en mycket trevlig kväll! Den kan jag leva länge på här uppe i nord-Norge. Ett speciellt tack till J och M som stod för transport av vinerna från Köpenhamn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar