tisdag 22 december 2009

Champagnejul!

En i bekantskapskretsen återkommande höjdpunkt är den årliga champagnejulen. Tyvärr har jag missat partyt de senaste åren på grund av tillfällig sinnesförvirring och felprioriteringar. Så icke i år! Upplägget framgår nästan av namnet. Bubbel av bästa sort i en strid ström och mängder av fantastisk plockmat att goffa i sig. Cremé Ninone i miniportioner någon? Jag och sambon anlände vår vana trogen något sent efter lite trubbel med bilen, som inte ville starta efter en natt i 15 minusgrader med kupébelysningen på. Vi spillde ingen tid utan dök rätt ner i ishinken. Tre olika buteljer fanns att välja på.

Först ut är Launois Blanc de Blancs Brut Cuvée Reservée. Doften är fyllig med en hel del tropisk fruk, bröd och lite nötighet. Någon lite orenhet verkar ha smugit sig in. Var nötterna månne härskna? I munnen fyllig med en del sömta (6 gram närmare bestämt). Har inte riktigt den friskhet och fräschör jag söker i champagne, men lättdrucken och passar säkert utmärkt till dessert eller lite fylligare mat. Till ostronen väljer jag hellre något annat. 84 poäng.

Vi följer upp med en klassiker och tillika husets champagne, Pol Roger Brut Réserve som ger ett stramare och torrare intryck trots hela 11 gram socker. Här är det inte lika mycket tropik utan mera citrusfrukter och en lätt sälta. Lite klassik brödighet finns allt med här också. I munnen betydligt mer nyancerad med mineraltoner, citrus, lite lera (!) och fräscha syror. 87 pinnar blir det.

Sist men inte minst en årgångschampagne, Baron Fuenté Grand Millésime Brut 2002 närmare bestämt. Druvsammansättningen är 45% chardonnay, 40% pinot meunier och 15% pinot noir. I nosen ett friskt intryck med mineral, citrusfrukter, torr brödighet och lite nötter. Begynnande mognad, men fortfarande ung. I munnen liknande intryck. Torr och frisk, klassikt skaldjursbubbel och kvällens favorit. Nu på rea dessutom! 89 poäng.

Tack J, M & J för en fantastisk kväll! Alltid lika trevligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar