måndag 28 december 2009

Julport!

Portvin hör på något sätt den mörka årstiden till.. De senaste dagarna har bjudit på två varianter. Min far har sedan många år en liten samling vintage port och i år lyckades jag övertala honom att dra korken ur en av flaskorna. Vi valde mellan två vintage från 1980, Grahams och Smith Woodhouse. Valet föll slutligen på Grahams. Efter ett par timmar i stående ställning satte jag skruven i korken, men ack och ve! Den usla barkbiten gick av på mitten. Nytt försök. Försiktigt skruvande i biten som satt kvar i halsen, sedan ännu försiktigare drag. Djup tillfedställelse när den resterande delen av korken kom upp ur flaskan övergick snabbt i lika djup förtvivlan. Korken var i ett bedrövligt skick. Smulades sönder omedelbart! Hur var det med innehållet? Var det bara ättika kvar i flaskan? En första sniff direkt från flaskhalsen verkade ok, men helt säkra blev vi först när vinet var i glasen. Ingen korkdefekt!

Grahams Vintage Port 1980  är mörkt rött till färgen med möjligen en antydan till mognad i kanten. Doften är initialt lite torr och dammig, men efter luftning komer massor med frukt; björnbär, dadlar, fikon. Succesivt kommer lite kryddor och tillför större komplexitet, men framför allt utvecklas frukten mer och mer. I munnen samma känsla, initialt lite knuten men efter hand mer frukt. Lång eftersmak. Fantastiskt gott! Vinet uppvisar begynnande mognad men är förvånandsvärt fräch och tål säkert ytterligare tio års lagring. Halva flaskan sparades till dagen efter och var då ännu bättre! Vi dekanterade inte vinet och lät det lufta någon timme i flaskan efter att korken drogs, vilket med facit i hand var för lite. Jag skulle rekommendera kanske ett dygns luftning i flaskan, eller minst ett par timmars dekantering. 92 stabila poäng blev det i alla fall!


Någon dag senare provades Offley Cachucha, ett vitt NV vin. I doften honung, fikon och russin. Vax, bokna äpplen och lätt citrus. Frisk smak med mer honung, lite fat och äpplen i en relativt lätt stil. Medellång eftersmak. Gott och lättdrucket i helt annan stil än Grahams. 87 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar