lördag 30 juli 2011

Schäfer-Fröhlich x 2


Middagen går i tysk stil. Snabbsyrad kål, fläsk i form av panerade nackkotletter och en grön sallad. Enkelt  att tillaga med rena smaker och inslag av syra. Vad annat kan man dricka till detta än riesling? Schäfer-Frölich håller till i Nahe och har de senaste tio åren etablerat sig som en av de mest pålitliga producenterna i området. Visserligen har man jäst druvsaft sedan slutet av 1800-talet men det är först med senaste generationen i form av Tim Fröhlich som man nått de högre kvalitetsnivåerna. Han tog över ansvaret i källaren från årgång 1995 och har tagit huset till den absoluta eliten i Nahe, i hård konkurrens med etablerade stjärnor som Diel och Dönnhof.

2007 Bockenauer Felseneck Trocken håller hela 13% AVB. I glaset ljust gyllene med gröna blänk. Öppet och generöst med gyllene frukt. Äpple, päron och blommande kaprifol blandat med lätt gummi och petroleum. I munnen först den lätt söta frukten ytterst på tungan och sedan rök, mängder av mineral och en oljig känsla. Syran finns där men släpper fram frukten och smakerna till en komplex och nästan slösande generös helhet. Långt, lätt rökigt avslut. 92 poäng.

2008 Riesling Trocken håller 12% ABV. Ljust gulgrönn färg. Blommigt och lätt mineraliskt i doften med inslag av gröna äpplen. I munnen pärlande med hög syra och lätt, glad frukt med godiskaraktär. Sommrig känsla med fin balans. Torrare känsla än i vinet ovan och inte alls lika komplext, men mycket drickvänligt. Lite kort avslut. 86 poäng.

Mycket trevliga viner. Schäfer-Fröhlich förtjänar verkligen sitt goda rykte. Bockenauer Felseneck är årets bästa riesling so far, och faktiskt årets tredje bästa vita vin, endast slagen av L'Orée och Silex.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar