fredag 22 juli 2011

2008 Villa Cafaggio Chianti Classico


Fick jag välja bara en basvara för mitt kolhydratintag skulle det självklart bli pasta. Ris, potatis och nudlar i all ära, men pasta är svårslaget. Jag verkar aldrig tröttna. Potatis tre dagar i rad? Tror inte det. Men canneloni dag ett, fussili dag två och lasagne dag tre? Inga problem! Ikväll blir det vanlig spagetti. Köper allt som oftast änglamarks ekologiska spagetti, som håller bra kvalité till ett bra pris. Bronsvalsad och allt är den också vilket ger en lite ruggad yta som drar till sig sås och olja bra. Lite olivolja och tryffelolja i den nykokta pastan, några flarn lufttorkad skinka, ett par rasp parmesan, färsk basilika och några droppar bra balsamico. Svårare än så är det inte att skapa njutning! Till denna inte helt vinvänliga rätt finns bara ett val: chianti. Villa Carfaggio är en välrenommerad producent belägen i Greve in Chianti centralt i Chianti Classico. En mycket trevlig liten stad som absolut är värd ett besök, inte minst för Le Cantine där man kan prova chianti och andra godsaker från italien tills smaklökarna lägger sig ned och dör. Här hittar du en rapport från tidigare besök. Villa Carfaggio producerar både en vanlig chianti och en riserva, och båda har rykte om sig att ge bra utdelning för pengarna. Bra år producerar man också ytterligare en chianti, Solatio Basilica Riserva. Portföljen innehåller också två IGT viner; San Martino på 100% Sangiovese och Cortaccio på 100% Cabernet Sauvignon. Idag är det den vanliga chiantin som står på bordet, årgång 2008.

Färgen är djupt röd, lätt transparent. Doften bjuder på lätt brända toner tillsammans med frisk körsbärsfrukt. Den är kanske inte är den mest generösa, men i gengäld rätt komplex med kryddor, nötter, tryffel, vanilj och choklad. Luft är mer eller mindre nödvändigt för att njuta fullt ut, en timme gör verkligen skillnad. Smaken är frisk och elegant med silkigt len munkänsla, bra fokus i syrorna och mjukt avrundade tanniner. Dröjer kvar en bra stund i munnen.

En trevlig, ursprungstypisk chianti i elegant stil. Mycket matvänlig. Finns på ett monopol nära dig, både i Sverige och Noreg. 87 poäng.

P.S. Dagen efter är vinet nästan ännu bättre. Rundare och med lite mer tyngd. D.S.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar