torsdag 18 augusti 2011

2010 A. Christmann Riesling Trocken och musslor


Solen skiner, himlen är blå. Terrassen lockar, magen mullrar, men tiden är något knapp. Färska blåmusslor blir utmärkt och snabb lunch. En bit gott bröd och en frisk, ung Riesling till. Svårare än så behöver det inte vara.

Moules Marinières
Denna klassiska rätt är oerhört enkel att laga och nästan omöjlig att misslyckas med. Det finns flera likartade varianter, den största skillnaden är om man väljer att inkludera grädde eller inte. Båda är bra, men då grädde saknas i kylen idag blir det en lite enklare och lättare variant. Allra bäst är naturligtvis att plocka sina musslor själv, annars räcker ett nät musslor till 3, möjligen 4 personer. Skölj musslorna väl, släng de som är öppna och inte stänger sig vid hantering. Trimma bort eventuellt skägg med en vass kniv. Finhacka ett par schalottenlökar och ett par vitlöksklyftor. Fräs i smör eller olja tills de mjuknar. Häll över ett par deciliter torrt, vitt vin, en nypa salt, eventuellt lite vitpeppar och låt koka upp. Släng i musslorna och lägg på locket. Låt ångkoka ett par minuter, inte för länge, då riskerar musslorna att bli sega. Släng de som inte öppnar sig. Smaka av spadet och salta mer om det behövs. Klipp persilja över. Klart!


A. Christmann är en bra och pålitlig ekologisk producent i Pfalz vars viner ofta syns på monopolets hyllor. Dagens 2010:a bjuder på en frisk, blommig doft med mängder av elegant gul frukt. I munnen är syran skyhög, det verkar vara utmärkande för 2010. Mycket torrt, bra mineraler och mer av den utmärkta frukten. Enkelt men gott och funkar utmärkt till musslorna. 86 poäng

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar