fredag 11 oktober 2013

Par i bourgogne - 2008 La Chablissienne Château Grenouilles och 2011 Vincent Girardin Saint-Aubin 1er cru En Remilly


Vänner på besök, fiskgryta på bordet. En Grand Cru Chablis och en Saint-Aubin 1er Cru. Matchen bör vara avgjord redan på förhand men skillnaden visar sig vara förvånansvärt liten. 

2011 Saint-Aubin En Remilly från Vincent Girardin är slank i figuren men har redan från början en släng av sötare frukt - äpplen, apelsin och persika -  som rundar av den rätt höga syran. Detta visar sig senare vara kanske den största skillnaden mot chablin, detta att frukten är så närvarande redan från ruta ett. Det är ändå mycket friskt och mineraliskt med fin struktur. Doften är ibland något intetsägande men kommer med lite tid - blommor, lätt honung, ibland en släng brioche. Avslutet är fortsatt friskt med citrusfrukt och steniga mineraler. 88-89 poäng.


2008 ska vara ett utmärkt år för Chablis och här har vi en tvättäkta Grand Cru från kanske världens bästa kooperativ. Grodslottet är initialt mer knuten än föregående vin men kommer efter en stund med något mer seriös frukt, tänkt lite dovare toner av gråpäron, äpple och citrus. Efter en stund lätt rostade toner, också här brioche men även nötter. I munnen kanske ännu högre syra och mer uttalad, kalkaktig mineralitet. Frukten känns något dämpad. Avslutet bjuder på lätt tropisk frukt, citron och kalk. 90-91 poäng.

Visst finns det skillnader mellan vinerna och Grenouille är snäppet bättre, men smakprofilerna är väldigt lika, speciellt efter cirka 20 minuter i glaset, när chablin just börjar öppna sig. Då vete tusan om jag kunnat skilja dem åt blint. Som tur är slipper jag genomgå sådana prövningar och kan njuta istället.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar