torsdag 21 april 2011

2006 Domaine du Pech, Le Pech Abusé


Buzet är en region i sydvästra Frankrike. Här produceras kraftiga viner på Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc som ofta liknas vid vinerna från Haut Médoc. Historiskt sett har faktiskt Buzet tillhört Bourdeaux men nu har regionerna separerats och Buzet har en egen AOC. Man producerar 8 miljoner flaskor årligen varav 90% är rött. Över 90% av produktionen kontrolleras av ett kooperativ och endast en mindre del av producenterna är oberoende. Detta innebär bland annat att kooperativet i praktiken kontrollerar vilka viner som får använda sig av AOC Buzet, något som man åtminstone tidigare förvägrade Domaine du Pech. Man ansåg att vinerna inte var tillräckligt typiska för appelationen. Namnet på kvällens vin, Le Pech Abusé, är en ordlek (ung. den stötta persikan alt. Le Pech utnyttjad) som stammar ur detta förhållande, vilket dock verkar ha ändrats, eftersom AOC Buzet är angivet på den flaska vi sörplar i oss.

Domaine du Pech grundades 1978 av Daniel Tissot. Numera har generation nummer två tagit över i form av dottern Magalie och hennes make Ludovic Bonelle. Sedan 2004 drivs de 17 hektar stora vingårdarna biodynamiskt, med nedgrävda kohorn och allt. Man praktiserar ingen verdange vert utan håller istället nere antalet skott genom tidig beskärning. Skörden sker för hand med sortering både i vingården och i vineriet efter avstjälkning. Jäsning sker med naturlig jäst i en kombination av ståltankar och träkar och man använder både remontage och pigeage. Vinerna lagras sedan 2 år på demi-muids och foudres innan de tappas på flaska. Vinerna är ofiltrerade och osvavlade.

2006 Le Pech Abusé är lätt grumligt men ändå transparent med en mörk rubinröd färg och lätt orange kant. I nosen kommer först en massa funk; jord, kompost och multnande frukt. E hittar övermogna päron medan jag själv lutar mer åt nedfallna äpplen som börjat jäsa på gräsmattan. Under detta finns en mörk, lite uttorkad frukt. Med luftning ändrar dock vinet påtagligt karaktär. Jästen och jorden tonar bort och frukten blir renare, efterhand till och med elegant. Fram kommer cabernetdragen med svartvinbärslöv, lite plommon och en släng av grön paprika ovanpå en liten dos ceder. Faten bidrar med en flyktig vaniljton. I munnen är utvecklingen likartad. Tanninerna är rätt snälla och man kunde önska sig mer bett i syran, men frukten är fin och jag hittar lite anis och en blodanstruken smak av järn. Finishen är mjuk och medellång. Druvsammansättingen är 40% Merlot, 40% Cabernet Franc och 20% Cabernet Sauvignon. 87 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar