måndag 28 oktober 2013

2002 Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande


På hotell Concorde i Berlin kan man inte bara bo bra, man kan också äta bra, något som dessvärre inte är en självklarhet på de flesta hotell. Restaurang Le Faubourg ligger i entreplan till vänster om lobbyn. Vi har inte bokat bord, men det blir bara en kort väntan i baren där vi delar på en flaska Bollinger Rose. Bra utan att vara exceptionell. Typisk generös husstil men ändå frisk med tydlig rödfrukt. Ungefär som väntat. 89 poäng.

Vi är sex runt bordet. Maten är mycket bra och för första gången på mycket länge får vi ett par exempel på riktigt väl utfört Trompe l'Oeil på tallriken. Tonfisk med kalv, där det man vid första anblicken tror är bitar av sous vide tillagad kalv visar sig vara melon med tångomslag. Kalven kommer i puree formad som små svampar. Tranbärsgele formad som färska tranbär är ett annat exempel. Det är riktigt skickligt utfört utan att bli irriterande. Uppläggningen i övrigt är också bland det snyggaste jag sett och när maten dessutom är förstklassig och priserna mycket rimliga - trerättersmeny inklusive ett par mellanrätter för 39 Euro - kan man inte vara annat än nöjd.

Vinlistan är inte alltför omfattande men har lite av varje från främst de klassiska franska vinregionerna. Vi sköljer ned våra förrätter med det som är kvar av champagnen. Till huvudrätten faller valet på Bordeaux - 2002 Chateau Pichon Longueville Comtesse de Lalande. En lite svagare årgång generellt, men Longueville Comtesse sägs ha lyckats särskilt bra. Vinet dekanteras och får vila i karaffen en halvtimme. 

Vi får ett mörkt, opakt vin. Doften är klassisk med svarta vinbär, både blad och bär, blyertspenna, cederträ, tobak, körsbär och björnbär. Här finns en del lätt brända örter som vissa kanske skulle rynka på näsan åt och kalla gröna, men jag tycker snarare de tillför fräschör och komplexitet. I munnen fantastisk, silkigt elegant frukt, god struktur och mycket fin balans. De medelhöga tanninerna och dito syran är tydliga men väl integrerade. Absolut inga störande gröna toner. Det är inte ett koncentrerat muskelpaket utan ett elegant, uttrycksfullt, mycket välbalanserat och klassiskt vin. Mycket bra för årgången! 93 poäng. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar