lördag 23 november 2013

2006 Fenocchio Barolo Bussia Riserva


Det var ett tag sedan jag drack något från Fenocchio. Som tidigare avhandlats finns alltså två producenter med namnet Fenocchio, de båda bröderna Claudio och Alberto delade upp familjefirman mellan sig för några år sedan. Claudios firma heter Azienda Agricola Giacomo Fenocchio efter fadern och håller enligt ryktet bäst kvalité, medan Albertos bär namnet Azienda Agricola Fenocchio.

Det är Alberto som står för kvällens flaska. Vi får ett rätt tätt vin som initialt inte bjuder på mycket vad gäller doft och smak, det är mest tanniner och syra. Frukten är dov och intetsägande. Efter ordentligt med luft rätar det upp sig och vi får en bouquet av mint, tjära, lätt parfymerade rosor och faktiskt en del frukt också. Det är inte vidöppet, men man hittar i alla fall alla beståndsdelar. Smaken är något mer knuten, tanninerna dominerar och de är dessutom lite kantiga och grova. Syran är också väl tilltagen, medan den mörka frukten mest ligger och mullrar lite dovt i bakgrunden. Mineralerna bjuder på rikligt med järnfilsspån och jord. Medellångt avslut.

Tja, det är inte det roligaste vinet att dricka nu, väl ungt helt enkelt, och heller inte högsta kvalité. Inte så att det är något fel på vinet, men det känns något grovt tillyxat. Jag gillade 2004:an bättre för några år sedan. 88-89 poäng, med potential till något bättre om ett antal år. 


2 kommentarer:

  1. Lite lurigt det där med bröderna. Gäller Fenocchiopopulariteten i Norge båda eller bara Giacomo?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag något osäker på. Albertos viner är de som oftast förekommer i sortimentet, eller åtminstone på hyllorna på butiken i Bodø där jag brukar handla. Vinmonopolets hemsida är desvärre usel så det är inte alltid så lätt att utläsa producenten. Båda gör bra, eller åtminstone helt godkända viner men Claudio ska tydligen förfoga över bättre vingårdar och vad jag hört anses hans viner bättre, men jag har aldrig fått tillfälle att göra någon ordentlig jämförelse själv. Hans version av '06 Bussia Riserva har ju fått väldigt bra omdömen i Sverige, av FV bland annat, och även om jag inte druckit det vinet har jag väldigt svårt att se att vinet ovan kan vara på samma nivå. Prisnivån är i alla fall sympatisk, till och med i Norge. Det och att det ofta finns flaskor att få tag på är nog en stor del av förklaringen till hypen. Lite som Vajra Albe i Sverige.

      Radera