tisdag 22 september 2009

Premiär!

Mitt första trevande försök till en blogg. Efter att i flera år läst andras bloggar tänkte jag göra ett eget krypin. Vi får se hur ofta jag hinner och orkar uppdatera. Först en kort presentation. Jag är snart trettio, arbetande. Bor på västkusten med sambo och hund i villa. Samlar på whisky och vin i källare och garderober för nutida och framtida konsumtion. Antalet flaskor är stadigt växande. Tänker skriva om de drycker jag inmundigar när jag har tid och lust. Inga kända jävförhållanden. Efter denna ouvertyr svingar vi oss in i bloggosfären!

I helgen åts det skaldjur. Förrätten bestod av krabbsoppa gjord på egenhändigt kokad skaljdjursbuljong, vitt vin, lite grädde och krabbkött. En rätt så mastig anrättning, men närande och god. Till huvudrätt blev det en risotto på räkor, havskräftstjärtar och sparris med en liten grönsallad vid sidan av. En av mina mest lyckade risotto någonsin! Under och i matlagningen körde vi Grüner Veltliner från Leth, friskt och gott som vanligt, men saknade kanske lite spänst. Avgjort för klent för själva måltiden, så vi uppgraderade till Bonterra Chardonnay som passade bra med sin typiska amerikanska stil och tydliga rökton. I sängen på kvällen blev det en whisky från skåpet, Mannochmore 12yo "Flora and Fauna", 43%

Bonterra Chardonnay 2007
Första gången vi drack denna jänkare som fått fina recensioner här och var. Första intrycket är klassisk eklagrad nya världen chardonnay med smörig, vanlijdoppad tropisk frukt. Ok syra bär upp skapelsen som annars riskerat att bli lite tung. Efter en stunds kontemplation framträder en fin mineralitet och överraskande tydliga röktoner. Nästan Islay style, om man får häda på det sättet. Ju längre tiden går och ju mer temperaturen i glaset stiger, desto tydligare blir rökigheten. Det ger nästan lite rieslingfeeling men ändå inte riktigt. Helhetsintrycket är ändå klart positivt runt bordet. Smörigheten i vinet balanserar bra med risotton och det finns tillräckligt med syra för att tåla åtminstone lite tyngre skaldjursrätter och till grillad fisk är det säkert toppen! Det här vinet kan nog slinka ner både en och två gånger till under hösten. 88 pts.
Manochmore 12yo, "Flora & Fauna"
Flora & Fauna är en gammal serie som Diageo kör sina mer obskyra destillerier i. Den har fått sitt namn av att alla etiketter pryds av ett djur eller en växt typisk för destilleriets omgivningar. Kvalitén varierar. Vissa tappningar är riktigt bra, som den Mortlach 16yo som nyss släpptes på bolaget, men flera lämnar en del övrigt att önska, så också denna Mannochmore som mest smakar papp. Det finns dock en del sötare toner och en viss pepprighet som inte är helt fel. Finishen är varm och lång och det klart bästa i vad som totalt sett blir en medelmåttig dram. 75 pts.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar