Efter en hård femtimmarssittning på Viktoriagatan 30 i Göteborg (förhoppningsvis sista gången jag besöker denna ångestframkallande adress) kom belöningen i form av en tur till saluhallen och vinkällarbutiken i Nordstan, i nämnd ordning. Det var ett tag sen jag var i saluhallen, men mycket har hänt sedan jag flydde söderut för tre år sedan. Fler butiker, bättre utbud och allmän uppfräschning. Framför allt det stora charkutbudet imponerar. Kungsportsplatsen har också fått sig en rejäl upputsning. Därefter en tur hos det kära monopolet och lite dregel i vinkällaravdelningen. Resultatet blev fredagskvällens middag: Grytstekt fasan med rotfrukter och två flaskor Volnay 2006 som vi, med risk att kallas pederaster, förgrep oss på.
I och till matlagningen blev det ett hemsläp från Moseldalen: Leitzgen Calmont 2007. Torr riesling från europas brantaste vinberg. Lättdrucket och gott. Kunde haft lite mer syra. Ger ett lite sött intryck trots beteckningen "trocken", men definitivt njutbart, desto mer eftersom det inköpts på plats hos producentens Günter Leitzgen i Bremm. Mer om hans viner kan ni läsa här
Så till kvällens duo: Volnay 1er Cru Clos des 60 Ouvrées 2006 och Volnay 1er Cru Clos de la Bousse d'Or 2006 båda från Domaine de la Pousse d'Or aka "Gyllene Grodden". Bra bourgone kan ju aldrig vara fel till fin fågel, eller? Vi börjar med Clos des 60 Ouvrées. Doften innehåller animaliska köttoner direkt från slaktaren och är kryddig med lätt ek och drösar av röda bär. Klassisk pinot. I munnen något knuten och stram initialt med en hel del syra och lite tanniner, som dock inte tar överhanden trots vinets ungdom. Efter en stund i glaset öppnar vinet upp och blir rundare och intensivare utan att för den skull ändra karaktär särskilt mycket. Lager på lager av kryddor och bär avslöjas: kanel, peppar, spiskummin, lite citron, körsbär, hallon, röda vinbär, listan kan göras ännu längre. Det här smakar och framförallt doftar fantastiskt!
Så till Clos de la Bousse d'Or. Direkt i glaset ger vinet ett rundare intryck än 60 Ouvrées, med lite mer ek och en varmare känsla. Annars är mycket sig likt i doften. Röda bär, kryddor, kött och så vidare. Mumma! Munkänslan är silkigare och inte lika stram. Lite mer tanniner men även här väl integrerade. Även detta vin utvecklas med lite tid, men skillnaden är inte lika dramatisk. Det tillkommer mer djup och intensitet, men den lager på lager känsla som föregående vin bjöd på infinner sig inte riktigt. Överlag är intrycket lite tyngre och silkigare utan den fantastiska fräschör och komplexitet som 60 Ouvrées uppvisar. Det betyder inte på något sätt att vinet är dåligt. Skillnaderna är små och vilket vin man föredrar mycket en fråga om personliga preferenser.
Sammanfattningsvis passade vinerna bra till maten. De kunde lätt ha burit upp även en kraftigare höstgryta och skulle inte skämmas för sig på egen hand heller, trots bristen på lagring. Runt vårt bord blev resultatet vinst för 60 Ouvrées med tre av fyra röster. Poäng? 92-93 för vinnaren, Bousse d'Or kommer någon pinne efter. Riktigt bra bourgone!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar