torsdag 10 februari 2011

2005 A.F. Gros Beune 1er Cru Les Boucherottes


Ett alltför utdraget besök på vinmonopolet resulterade i två flaskor av nyligen släppta Dom Perignon Vintage 2002, faktiskt till ett något lägre pris än på det svenska monopolet. Den här flaskan slank med också och får göra sällskap med kvällen ost och korvbricka. Anne-Francoise Gros fick ärva delar av familjeegendomarna efter sina föräldrar Jean och Jeanine Gros. Samtliga syskon fick varsin del, vilket är anledningen till att det nu finns fyra domaines med namnet Gros. De övriga är Anne Gros, Michel Gros och Gros Frere et Soeur. Anne-Francoise hade sedan den goda smaken att gifta sig med en man från trakten, Francois Parent, som också fått ärva vingårdar av sina föräldrar. Paret har dessutom köpt till ytterligare odlingar. Detta gör at man nu har en relativt stor line-up med en, enligt ryktet, utmärkt Richebourg i toppen.

 Les Boucherottes ligger i södra delen av Beaune och gränsar mot Pommard. Läget räknas som en av de bättre premier cru i kommunen med grannar som Clos des Mouches, Les Chouacheux och Les Epenottes. Dessutom en utmärkt årgång. Frågan är bara om det är färdigt att dricka?

Direkt i glaset är vinet väl knutet, men efter en stunds gläntar det lite på dörren och avslöjar en fin blåröd frukt med slånbär, lingon och kanske lite tranbär. Intrycket är svalt med en del jordiga toner. En lätt rökslinga och lite köttiga järnfilsspån tillför komplexitet. Inget grönt så långt näsan räcker. I munnen svalt reserverat. Medelfyllig kropp och bra bett i både tanniner och syror. Härlig kraft och koncentration utan att förlora den burgundiska elegansen men vinet öppnar aldrig riktigt upp sig. Den riktiga punchen lurar fortfarande i bakgrunden under tanninerna och syrorna. Ytterligare minst ett par års lagring rekommenderas. Bra grejer är det i alla fall, och det gör på intet sätt ont att dricka nu. 90 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar