torsdag 7 februari 2013

2009 Santadi Rocca Rubia Carignano del Sulcis


Min gode vän Jazzpianisten lever livets glada dagar. Han bor i eget hus i franska alperna, lever på att spela på diverse barer och eftersom jobbet till största delen utförs på kvällstid kan han dessutom åka skidor nästan hur mycket som helst. Den jäveln!

Nåja, jag ska inte missunna honom drömtillvaron, han om någon förtjänar den. En klar bonus är också möjligheten att hälsa på i skidparadiset. Redan innan årets besök hade han entusiastiskt beskrivit något rödtjut från Italien, trots att han inte är så väldigt insnöad på vin. Väl på plats är det nu dags att se vad det är som fått honom så upphetsad.

Etiketten säger mig först inte mycket: 2009 Rocca Rubia Carignano del Sulcis DOC. Aldrig hört talas om, men det behöver inte betyda något. Det produceras mängder mer eller mindre obskyrt vin i Italien, landet är ovanligt svåröverblickbart på vinfronten. Det rör sig i alla fall om 100% Carignan. Lite sökningar på nätet ger vid handen att vinet kommer från Sardinien, där det varma klimatet ger den sent mognande Carignan goda förutsättningar. Rocca Rubia är inte helt okänt ute i världen visar det sig, bland annat har Jancis Robinsson kallat vinet "one of the wine world's bargains". Vinmakningen är hyfsat ambitiös och priset alltså klart överkomligt. Genomsnittet på wine-searcher ligger på £14 före skatter och annat otyg.

I glaset får vi ett djupt rubinrött, opakt vin. Doften är generös, med mogna björnbär och körsbär. En hel del varm medelhavskryddighet, dominerad av lagerblad, kombineras med lätta drag av blod och järn. Bra, men jag önskar mig lite mer komplexitet och djup. I munnen fin, mycket lång frukt, Kryddig och lite pepprig men utan gröna drag. Fin syra och lite torra, men finkorniga tanniner. Vinet är fylligt och tar plats i munnen, men känns samtidigt piggt och läskande. Avslutet är långt och sugande med lätt värme, pepprighet och mogen sötsyrlig frukt.

Imponerande! Det är svårt att tro att det är 100% Carignan vi har i glasen. Inga ruffiga, grova tanniner, inga gröna toner, ingen hård, spretig syra. Bara ett riktigt bra vin. 90 - 91 poäng.

1 kommentar:

  1. Kul du skriver om denna! Jag har precis korkat upp en 2009 Rocca Rubia ikväll, halvflaska, då man är gräsänkling i afton. Ett helskönt vin med den där sköna tobakstonen/torkade fikon-karaktären som man finner i en del varmare italienare. Störtskön syra/strävhet/torrhet.

    MVH

    Niklas

    SvaraRadera