söndag 17 februari 2013

Maison Moustache och 2010 Les Vins de Vienne Sotanum


En ny restaurang har öppnat i Chamonix. Den gamla baren Cantina, scenen för många blöta kvällar, hade ett rätt dåligt rykte, men fyllde ändå en nisch med sin kombination av klassik bar och diskotek. Men för något år sedan stängde man och i lokalen har nu restaurangen Maison Moustache et Filles installerat sig. Konceptet är enkel men vällagad mat serverad i opretentiös, vardagsrumslikande miljö. Det mesta av inredningen går i trä. På och längs väggarna återfinns en imponerande samling mer eller mindre antika skidor. Mycket av inredning och servis är dekorerat med en fyllig  mustasch. Det är smart och genomtänkt, men ändå hemtrevligt och välkomnande. 


När vi kommer är vårt bort inte ledigt än, de föregående gästerna har dragit ut på tiden. Vi får hänga i den lilla baren en liten stund, men det gör ingenting. Med ett glas vin i handen får vi tillfälle att studera vinlistan och de flaskor som finns uppställda runt baren. Så får vi då vårt bord och menyn i handen. Urvalet är klassisk fransk mat med bistrokänsla. Här finns bland annat sniglar, löksoppa, fois gras, confit de canard, hamburgare och creme brulee. Valet faller på löksoppa, sallad med lax, hamburgare, confit de canard och slutligen, creme brulee samt glass med choklad och maräng. Allt är till belåtenhet. Maten är enkel och rättfram, med begränsade tillbehör. Löksoppan serveras i en glasbruk med bröd och riven ost vid sidan av. Ett anklår med haricot verts och potatisgratäng utgör confiten. Gott och mycket prisvärt.
Valet av vin faller, efter en stunds diskussion i baren och provsmakning (mycket uppskattat) på en syrah från Les Vin de Vienne. Producenten är ett joint venture startat 1996 av de tre vinodlarna Yves Cuilleron, Pierre Gaillard och Francois Villard. De ville återuppliva de gamla romerska vinodlingarna på  norra rhônedalens östra strand. Området har en egen appellation, Vins de pays de Collines Rhodanniennes.  Projektet startade med ett fåtal viner från vingården Seyssuel men har sedan expanderat med en negociantverksamhet som inkluderar viner också från andra ursprung runt om i norra rhône.


Kvällens vin är 2010 Sotanum, från den egna vingården Seyssuel. Man gör två röda viner härifrån, Sotanum är storebror från de bästa och äldsta stockarna, lillebror heter Heluicum. Som sagt 100% Syrah. Färgen är kompakt mörkröd men transparent. Doften mycket inbjudande med  intensiv frukt, vilda, köttiga inslag och härlig kryddighet. I munnen en fin balans mellan yppig mörkfrukt, mineraler och syra. Här finns grafit, grillat kött, peppar, varm örtkrydda och som sagt en generös mörkfrukt med björnbär, slånbär, lingon och kanske lite ljusare, hallonliknande inlag men samtidigt den stringens som för mig är kännetecknet på bra Syrah. Tanninerna är silkiga men har ändå bra grepp. Avslutet är medellångt med småvarm kryddighet. Mycket bra med stor drickbarhet i sin ungdom, men också bra potential för lagring. Rekommenderas! 92 poäng. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar