tisdag 9 juli 2013

2010 Domaines Ott Chateau de Selle Rose


Domaines Ott är välkända för sina utmärkta roséviner. Det är en gammal familjefirma som grundades i början av förra seklet av Marcel Ott, en vinmakare från Alsace som flyttade till de soligare delarna av Frankrike och började göra vin där. Ursprungsegendomen är just Chateau de Selle, men man har successivt utökat ägorna och har nu hela tre olika Chateaux i Côte-de-Provence och Bandol. 2004 sålde familjen två tredjedelar av bolaget till Louis Roederer men de är fortfarande i högsta grad engagerade i verksamheten. 

 Vänner på lunchbesök. Solen strålar från en molnfri himmel. Välmatade krabbor, sallad och bröd utgör menyn. Nu om någonsin ska det drickas rosé. Chateau de Selle Rosé är ingångsnivån hos Ott. 

Härlig laxrosa färg med dragning åt orange. Doften är frisk och bjuder på citron, jordgubbar, lätt peppar och gräs. I munnen härlig mineralkänsla, pigga syror och dito frukt. Mellanpartiet känns nästan lite sött men det är frukten som spökar. Avslutet är knastertorrt med citrus och vitpeppar. 88-89 poäng. 

 Mycket fin rosé. Lätt, friskt och läskande, men ändå seriös. Hade inga problem med krabborna som ibland kan vara riktiga vindödare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar