torsdag 11 juli 2013

Linkwood 1974 - 30 years old - Rare Malts seriesRare Malts är en numera nedlagd och kultförklarad serie specialtappningar från diverse destillerier i Diageos stora portfölj. Det är inte många år sedan man kunde köpa de här flaskorna för sex-sju hundralappar, men nu är priserna snabbt på väg upp i stratosfären, om de inte redan är där. Tur att jag har några flaskor undanstoppade. 

Linkwood är ett destilleri i Speyside. Den absoluta merparten av produktionen går till blends, men det går att få tag på flaskor från oberoende buteljerare, och Diageo ger ut en 12-årig version i sin Flora & Fauna serie.

Kvällens whisky är alltså 30 år gammal och därmed den äldsta officiella buteljeringen från destilleriet någonsin. Whiskyn destillerades 1974 och buteljerades outspädd 2005. Alkoholhalten är 54,9%. Det rör sig inte om en single cask, utan om en begränsad utgåva. Vår flaska har nummer 2646. Den har varit öppen ett tag och nu tar vi tabberas på det sista som är kvar.


Doften visar tydliga spår av de många åren på ekfat, med vanilj, rosenvatten, blommor och en härlig kryddighet: kanel, ingefära, mynta och kanderade apelsinskal. I munnen sötaktigt och rund, trots den höga alkoholhalten tycker jag inte att den behöver spädas, men det är naturligtvis en smaksak. Först mer apelsin, citrus och en oljig gräsighet. Blir sedan pepprig och kryddigare. Sötman försvinner och avslutet blir torrare. Oljigheten finns kvar och smakerna klibbar fast i munnen en god stund. 

Riktigt fin whisky, om än inte perfekt balanserad. Lite kortare tid på faten hade nog inte skadat. 89-90 poäng. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar