tisdag 13 augusti 2013

2010 Domaine A. F. Gros Beaune 1er Cru Les Boucherottes


För några år sedan drack jag årgång 2005 av det här vinet. Det var fint, men jag tyckte då att det var i en lite knuten fas och har inte haft möjlighet att prova det igen senare. Nu finns 2010 på hyllorna och i hopp om att dricka det på ungfrukten till kvällens ugnsstekta fasan rycker jag korken. 

Rätt mörk färg, om än transparent. Direkt ur flaskan rätt knutet. Luft, luft! Snurra, snurra, nosa, snurra, nosa. Jodå, här finns det frukt. Den är ljust röd. Mer snurr och luft. Jordgubbar, hallon, röda vinbär. Mer luft. Väntan. Nu kommer lite mörkare, kärvare toner också: en släng av slånbär. Slånbären växer tydligen i en rabatt eller på en blomsteräng för gradvis växer den initialt helt frånvarande blommigheten till sig och blir en hel bukett. Härligt!

I munnen är vinet rätt kärvt med tydliga tanniner och en del ekinfluenser. Frukten är dock tydlig och här finns mineral och syra så det räcker och blir över. Med luft blir balansen bättre och med mat lyfter det ännu mer. Avslutet är småkärvt med fin pepprighet och lång syrlig mineralsvans. Fint, men även om det är trevligt med unga viner tror jag en rejäl tur i källaren är det bästa alternativet för det här vinet. 90-91 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar