söndag 1 september 2013

2010 Tenuta delle Terre Nere - Santo Spirito versus Guardiola


Den Sicilianska producenten Tenuta delle Terre Nere är nästintill sönderkramad av alla svenska bloggare, som alla verkar älska vinerna. Jag är inte helt obekant med producenten, deras basvin Etna Rosso har slunkit ned flera gånger tidigare, men av någon outgrundlig anledning har det aldrig blivit nån bloggpost trots att jag inte avviker från mängden utan gillar vinet skarpt. Det blir nu rättning i ledet med inte mindre än två viner och vi har höjt oss en nivå från basblasket. Showdown mellan vingårdsbetecknade Guardiola och Santo Spirito. Årgången är 2010, druvorna Nerello Mascalese och Nerello Cappucino.  Vingårdarna ligger inte mer än ett hyggligt stenkast från varandra. Kan det verkligen bli någon skillnad? Plopp! Plopp! Korkarna ryker. Ready, set go!

Guardiola ligger högst av de två vingårdarna. Doften är lite volatil och liköraktig, med mogen, småvarm men ändå elegant frukt som balanserar mellan ljusa hallon och mörkare moreller. En hel del bränd örtighet, tjära och lite rök. Bra struktur i munnen med rejäl ryggrad, men kanske något tunnare frukt. Medelhög till hög syra och rätt intensiv mineralkänsla. Kvaliteten är hög, men det saknas ändå något. Doften är mycket fin men i munnen känns det ibland nästan flabbigt. Likörkänslan blir väl tydlig emellanåt, samtidigt som tanninerna är lite oslipade och kantiga. Trots de här invändningarna ett mycket bra vin och med några år i källaren kan nog de sträva kanterna rundas av. 90-91 poäng just nu. 

Santo Spirito ligger precis nedanför Guardiola på lite djupare och fetare jord. Vi får också ett mer uttrycksfullt och generöst vin. Grunddragen är naturligtvis mycket likartade. Santo Spirito upplevs som mjukare, men samtidigt elegantare och med mer energi. Frukten känns yngre och friskare och går något mer åt det ljusa håller. Här finns också en härlig köttighet uppblandat med örterna och röken. Mineralerna är ännu piggare än hos brorsan. Här är vi mer eller mindre ute och slickar på lavafälten och balansen mellan syra, struktur och frukt är fantastisk. Även om det här säkert kan gotta till sig lite med lagring är behovet inte lika uppenbart, rejäl luftning räcker. Supergott! 92-93 poäng.

Santo Spirito får i stort sett samtliga röster runt bordet även om doften hos Guardiola i sina bästa stunder matchar Santo Spirito. Det är lite förvånande att mineralerna var så pass mycket tydligare i Santo Spirito. I min hjärna är fetare jord ofta lika med mindre mineralitet, men så enkelt är det alltså inte. Flaskan med Santo Spirito töms helt på sitt innehåll, men det blir en skvätt Guardiola kvar till nästa dag och då är vinet mer balanserat, så lagring är som sagt att rekommendera. Båda vinerna är väl värda att leta efter.


2 kommentarer:

 1. Låter utmärkt! Köpte nämligen bara Santo Spirito :) Det låter som att den kan klämmas i höst. Trodde man skulle behöva vänta några år.
  Lite tjusningen med vin att teorin inte alltid stämmer med verkligheten utifrån växtplats, jordmån etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte några av varje, och även om jag inte tycker det direkt behövs lagring för Santos del så skadar det inte heller.

   Teorin stämmer aldrig med verkligheten, oavsett ämnesfält, är min erfarenhet :)

   Radera