lördag 14 september 2013

2007 Vincent Girardin Meursault 1er cru Les Perrières


Vincent Girardin igen. Les Geneverières imponerade stort och nu har turen kommit till Les Perrières, som ligger i sydvästra hörnet av appellationen, gränsande åt söder mot Puligny-Montrachet. Les Perrières hålls som en av de bästa i Meursault och Jean Lavalle klassificerar i sin "Histoire et Statistique de la Vigne et de Grands Vins de la Cote-d'Or", publicerad 1855, Les Perrieres som Tête de Cuvée, den högsta kvalitetskategorin. Han anser vidare att förutom Le Montrachet finns inga viner som överträffar de från Les Perrières. Årgången är som tidigare 2007. Kan detta verkligen slå Les Geneverières på fingrarna?

Vi får en något slankare skönhet än sist. I doften blandar sig blommor, halvmogna äpplen och päron med brioche och en lätt smörighet. Viss utveckling kan skönjas, men intrycket är fortfarande ungt. Här finns också riktigt härlig citron, både skal och saft. I munnen intensivt med hög syra, mer citron och en fantastisk detaljerad struktur med en hård, stenig mineralitet som ryggrad. Här finns också tyngre, sötaktiga toner som påminner om blommande kaprifol en varm sommarkväll. Avslutet är otroligt härligt. En infusion av citron, smör och mineraler som bara fortsätter. 93 poäng.

Girardin's 2007:or är helt fenomenala. Det är svårt att säga om jag föredrar Genevrières eller Perrières, jag har inte provat dem sida vid sida, men båda är fantastiska viner som dessutom har många år framför sig.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar