lördag 7 september 2013

2009 Maison Roche de Bellene Bourgogne Rouge Cuvée RéserveNicolas Potel gör flera olika Bourgogne Rouge under namnet Maison Roche de Bellene och det är inte lätt att hitta info om de olika versionerna. På systembolaget finns en Bourgoge Pinot Noir Cuvée Vieilles Vignes, och söker man vidare lite hittar man också Maison Dieu och Cuvée Gerard Potel. Inget av dessa viner finns dock på vinmonopolet, här kör man istället med Cuvée Réserve. Att hitta jämförelser eller indikationer på eventuella kvalitetskillnader mellan de olika vinerna är inte lätt, faktiskt omöjligt med en snabb googling, vilket är all energi jag orkar lägga på saken. 

Vinmonopolets version bjuder på en härlig doft av rödfrukt med bra mognad och en del seriösare mörka undertoner. Det finns en del värmande ek och kryddor också i form av vanilj, kanel och lätt peppar, kombinerat med en elegant blommighet. Riktigt fin Pinot helt enkelt. I munnen mer av den mogna frukten. Det är inte det slankaste djuret vi har att göra med här, men syran, tanninerna, strukturen och mineralerna finns med och balanserar faktiskt '09 frukten utan större problem. Visst är det kanske lite ruffigt, tankarna går inte direkt till silkeslen Volnay, men ändå imponerade välgjort. Jag får smuggla med mig en flaska till Sverige och jämföra med Vieilles Vignes. 89 poäng. 


Etiketten ger en hel del intressant information för kalenderbitare. Druvstockarna växer på en blandning av lera och kalksten, 234 meter över havet i en syd-sydvästlig sluttning och har en genomsnittlig ålder på 50 år. Planteringsdensisteten är 10 000 stockar per hektar, lustigt nog översatt till feet på engelska. Druvorna plockades för hand den 6:e, 10:e och 14:e september. Endast naturlig jäst användes, élevage på ekfat, ingen klarning. Hela härligheten tappades på flaska den 19:e januari 2011 och det blev totalt 35989 flaskor varav kvällens är nummer 5096. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar