söndag 17 november 2013

1998 Heriot Cuvée des Enchanteleurs


Vinet med det härliga namnet Cuvée des Enchanteleurs är huset Henriots prestigebubbel. 1998 bjöd på frost i April, väta i Juni och rejäl hetta i Augusti, men blev trots dessa svårigheter ett rätt lyckat år i Champagne, speciellt för Chardonnay. Druvmixen är 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Vi dricker vinet före middagen, till färska norska sjöborrar. 

Vi får ett vin som inte bjuder på mycket i doften. Knutet och stramt, med en del autolys, gräs och gröna äpplen. I munnen mycket lätt mousse, knivskarpa syror, omogna gröna äpplen, lime, grape och tonnvis med mineraler. Avslutet är visserligen mycket långt, men bjuder mest på mer grapebeska, mineral och lime. Kvalitén finns, men inte mycket njutning i nuläget. Vi avskriver vinet som prematurt och gör en mental notering att vänta några år med nästa flaska innan vi går över på rödtjut och hugger in på middagsmaten. Flaskan lämnas halvdrucken på bordet.

Dryga tre timmar senare återvänder vi och nu är det en helt annan varelse som ligger och lurar i glasen. Vi får en härlig doft av gul frukt, fortfarande med de friska gröna inslagen av äpple och lime, vilka fått sällskap av mogna gula plommon, lite mango, nu plötsligt mogen grapefrukt och en hel del citrus. I munnen är moussen fortfarande frisk och vinet har inte på något sätt förlorat grepp eller precision men bjuder nu på en generositet och komplexitet som är helt underbar. Avslutet är en oändlighet av havssalt, kalk, persikor, citrus och söt grape. Vilken transformation! 95 poäng.

Då har man lärt sig läxan att också champagne kan vinna på att luftas, och inte alltid ska drickas kylskåpskall. 


3 kommentarer:

  1. Låter smaskens.
    Jag tror att förvandlingen berodde mer på temperatur än luft. Sålänge det finns lite mousse kvar är det framförallt koldioxid som lämnar flaskan, och inte syre som kommer ner i densamma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Koldioxiden blockerar så att säga oxidationen menar du? Låter rimligt. Mindre mängder syre borde leta sig ner ändå inbillar jag mig, åtminstone vid upphällning.

      Radera
    2. Ja, det lär ligga en "kudde" av koldioxid över vinet i flaskan, och att några verksamma mängder syre skulle hitta ner i vinet så länge det finns i flaskan verkar osannolikt.
      Vid upphällning; tja kanske, men temperature spelar nog större roll även där, skulle jag gissa.

      Radera