tisdag 11 mars 2014

2008 Pio Cesare Langhe Nebbiolo


Åter en av systembolagets riktiga långkörare. Rätta mig om jag har fel, men så länge jag har haft ett vinintresse och följt med på utbudet, vilket är från runt 2005 eller så, har det här vinet funnits på hyllorna i snart sagt varje systembolagsbutik. Kanske inte den trognaste gästen här hemma men en och annan flaska har slunkit ned utan större besvär. Aktuell årgång är 2009, men nu har vi en 08'a på bordet. Alla runt bordet är dock från bästkusten. 

Vi får ett ungt vin. Frukten finns där, klassiska körsbärs med kärnor och allt, men är lite knuten. Dominerande är istället en fin blommighet - rosor och viol - och lite dova toner av jord, tobak och lätt ek. I munnen initialt friskt med årgångens friska, höga syra men sen kommer tanninerna och stramar upp strukturen. Frukten upplevs lite kraftigare och mörkare än i doften. Medellångt, uttorkande avslut.

Ett trevligt vin, men lite kantigt och oförlöst. Det skadar nog inte med ett par år i källaren för att runda av tanninerna. Ett par pizzor där kocken inte snålat med osten höjer upplevelsen och gör att flaskan ändå tar slut fort. 86-87 poäng.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar