lördag 8 mars 2014

2010 Louis Jadot Beaune 1er Cru Clos de Couchereaux


När det här vinet släpptes för ett par år sedan hamnade några flaskor i källaren, och har fått ligga kvar där ostörda, trots att nyfikenheten varit stor. När jag nu råkar se att det fortfarande går att få tag på halvflaskor från Systembolaget så kan jag inte hålla mig. Några knapptryckningar, någon veckas väntetid och en tur till lokala spritbutiken senare så är det dags. 

Vi får ett transparent vin med för ursprunget mörk färg. Lite blygt i doften men uppvisar ändå en trevlig fruktmix dominerad av mörkare toner av mogna körsbär. Vi hittar också mynta, jord och kryddig ek. Riktigt trevlig, om än inte så intensiv. Bra munkänsla med rätt mycket struktur. Strama tanniner, medelhög syra, lera, järn och jord. Frukten står tillbaka i mittenpartiet men kommer igen mot slutet, nu i lite ljusare dräkt än tidigare. Avslutet är en saftig blandning av mosade körsbär, smultron, mynta och mineraler. Härligt!

Ett bra vin med fin balans och stor potential. För full utdelning behöver tanninerna tid att smälta. Det var kul med ett smakprov men vi låter helflaskorna vila till 2020+. 91 poäng.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar