lördag 5 april 2014

Par i Champagne - 2002 Dom Pérignon och 2000 Pol Roger Brut Vintage


Det fylls jämt. Familjen är samlad vid Vätterns strand. Min och E:s present till jubilaren är skaldjur från bästkusten. Ett härligt fat ståtar mitt på bordet - hummer, krabba, havskräftor, vanliga räkor och kungsräkor, rökta musslor och ostron. Ingen kommer att gå hungrig. Vi har också tagit med lämpliga viner, närmare bestämt 2000 Pol Roger och 2002 Dom Perignon. Det blir första flaskan DP från lagret av '02:or. Skaldjuren får ursäkta - för mig är vinerna det jag ser mest fram emot.

2000 Pol Roger Brut Vintage börjar få en del mognad. Färgen är gyllene. Doften bjuder på bakade äpplen, mandel och hasselnöt. Frukten är bred och stor, med apelsin, citron och lätt tropiska inslag av mango och ananas. Syltad ingefära smyger in på ett hörn. I munnen bra mousse, kanske lite grov, medelhög syra och intensiv, något söt och nästan tung frukt. En hint av mjölkchoklad klämmer sig in innan avslutet, som är något över medellängd och domineras av apelsin, citron och nötter. I vissa lägen känns det lite klumpigt, men överlag är det ändå riktigt bra. Mognaden har börjat komma krypande, men det är absolut ingen brådska att dricka upp. 91-92 poäng.


2002 Dom Pérignon är en helt annan varelse. Här har vi ett nästan purungt vin med ljust gulgrön färg. Doften domineras först av bröd och jäst, men blir efterhand renare och intensivare med jordgubbar, massor av gula frukttoner, lime, brioche, kalkdamm och en hint rök. Känslan är mycket lättare och elegantare än hos föregående vin, men också mindre intensiv, ja lite knuten. Moussen är mycket finare med minimala bubblor som knappt märks men ändå tillför en krämig känsla. Frukten är något tyngre än i doften, nästan vaxartad med citrus, gula äpplen och dito plommon, ja en del tropik också. Känslan är ändå frisk tack vare en relativt hög syra som håller vinet i närmast perfekt balans. I avslutet mer citrus och lite kalk. Riktigt, riktigt bra, men fortfarande lite väl ungt och inte helt tillgängligt. Det blir att vänta några år med nästa flaska. 93 poäng.

Tack alla middagsgäster för en mycket trevlig kväll.


2 kommentarer:

  1. Oj, det var ingen dålig middag. Du känns som en solid gäst att bjuda om man fyller jämt :) Hur är dina erfarenheter av Dompa annars, är det värt att lägga beslag på?

    SvaraRadera
  2. Har inte jättemycket erfarenhet själv. Har väl druckit Dom Perignon 2-3 gånger. Alltid varit bra, men som med andra prestigeviner så betalar man exponentiellt mer pengar för linjärt högre kvalité, i bästa fall. Pol Roger Vintage har betydlig bättre QPR, och jag är osäker på om Dom Perignon 2002 är så mycket bättre än Pol Roger 2002, åtminstone i det här stadiet av utveckling. Samtidigt så är det ju kul att av och till få dricka de riktiga topparna, för att liksom få en känsla för hur bra det kan bli. Då får man antingen ha "rätt" vänner eller slanta upp. Var det inte Churchill som sa att champagne är godast om den är kall, torr och gratis :) Det gäller dubbelt upp för prestigevarianterna.

    SvaraRadera