torsdag 21 oktober 2010

2008 Domaine du Colombier Crozes-Hermitage


Domaine du Colombier har varit med länge, men började buteljera under egen etikett först 1991. De är kända för att producera pålitliga viner med hög drickbarhet utan krusiduller.  Deras Crozes-Hermitage produceras från runt ett dussin lotter utspridda runt Mercurol och Tain. Till vinifieringen används tankar av cement, trä och stål. Jäsningen pågår i 14 dagar vid cirka 30 grader vilket mot slutet stiger till upp mot 34 grader. Vinet lagras drygt ett år före buteljering, delvis i 600-liters ekfat. Kvällens butelj avnjöts till Lammelår Provencale uppe i Norge.

Färgen är djupt blåröd, nästintill ogenomskinlig. Doften innehåller en del mörkmullrande syrahfrukt, men är stram snarare än varm, och har också en del gröna, lite ogina toner och en rejäl portion jord. Faten är inte alls påtagliga, även om det finns ett tydligt inslag av vanilj. En del gräs och lättare peppriga toner. Komponenterna är inte fel och vinet är relativt komplext och intressant, med det spretar en del och någon harmoni vill inte riktigt infinna sig. I munnen finns tydliga, rätt kärva tanniner och en sträv syra. Frukten är lite blek i sammanhanget och frågan är om den kommer att hålla för den lagring som är nödvändig för att runda av tanninerna och  (förhoppningsvis) låta de övriga komponenterna gifta sig ordentligt. Finishen är relativt kort men trevlig med en släng mineraler på slutet och en lätt, kvardröjande rökighet.

Inget dåligt vin, men något mer inköp blir det nog inte. Om du råkar sitta på några flaskor skulle jag rekommendera minst ett par års lagring för att se vad som händer. Kanske kommer harmonin med lite tid. 84 poäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar