onsdag 22 februari 2012

2009 Domaine Nicolas Rossignol Savigny les Beaune 1er cru Lavières


Rossignol, är inte det ett skidmärke? Jo, men det är också ett vanligt namn på Domaines i Bourgogne. Nicolas Rossignol tillhör det yngre gardet. Han gör vin från egna vingårdar under egen etikett och stod också för vinmakandet på faderns egendom, Domaine Rossignol-Jeanniard. Efter en överenskommelse med övriga familjemedlemmar buteljeras numera hela klabbet under hans namn istället, men vinerna från familjeegendomen stoltserar med domaine framför namnet. Eftersom Nicolas har full kontroll över samtliga vingårdar har detta ingen egentlig betydelse. Egendomen är baserad i Beaune och är mest känd för sina fina Volay 1er cru i lite kraftigare stil. Leta speciellt efter Taillepieds och Rugiens.

Nu blir det istället ett av de lite enklare, a.k.a. billigare, vinerna från ofta underskattade Savigny le Beaune, närmare bestämt 1er cru Lavière från den hajpade årgången 2009. 

Mättad djupröd färg men ändock transparent. Doften är betydligt mörkare än förväntat med en nästan varm, intensiv frukt, en tydlig, parfymerad kryddighet och lite köttiga toner. Rustik, men ändå elegant. I munnen silkig volnaykänsla med lite nedtonade syror och massor av härlig rödfrukt med en del mörkare inslag. En del kryddor och lätt sötma här också. Medellång, saftig finish. Riktigt fin i förhållandevis kraftig, framåt stil! 90-91 poäng.

Det blir att köpa mer vin från Nicolas Rossignol. Måste prova några Volnay!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar