söndag 7 oktober 2012

2009 Le G de Chateau Guiraud


Chateau Guiraud är ett av elva premier cru slott i sauternes. Kanske inte det bästa, men på senare tid har kvalitén förbättrats, sägs det. Deras huvudnummer är naturligtvis det söta Chateau Giraud men liksom flera andra slott i området producerar man också ett torrt vin och följer också den vanliga trenden vad gäller namngivning av sagda vin. d'Yquem har Y d'Yquem, Rieussec sin R och Suduiraut naturligtvis S de Suduiraut. Namnet är alltså mer eller mindre självskrivet. Druvkompositionen är 70% Sauvignon Blanc och 30% Semillion, jäsning sker på fat där  vinet spenderar totalt cirka 9 månader. Dricks till ugnsbakade knyten med torsk, purjo och getost. Potatisstomp till.

2009 Le G de Chateau Guiraud bjuder i doften på tydlig sauvignonkaraktär med gräsiga örttoner och krusbärsblad, men också en del rundare inslag från fatlagringen.  Sauvignongtonerna är dock klart dominerande. I munnen betydligt fruktigare och fylligare, med en del melon, citron och krusbär igen, kombinerat med en pepprig örtmix. Munkänslan är lite oljig och efter en stund kommer lite nötter. Även om det känns att grundmaterialet är bra tycker jag inte att vinet riktigt levererar. Känslan är lite artificiell och obalanserad. De fetare tonerna skär sig med den grön, rätt skarpa örtigheten. Det är som om vinet inte riktigt kan bestämma sig för hur det ska uppträda. Med en stunds luftning blir det bättre, de skarpaste komponenterna rundas av, men den där riktiga balansen infinner sig aldrig. 89 poäng.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar