tisdag 16 oktober 2012

2010 Gianni Voerzio Langhe Arneis Bricco Cappellina


Gianni och Roberto Voerzio ärvde vinmakaryrket från sin far, ytterligare en Gianni. De både bröderna drog dock inte helt jämt och gick skilda vägar 1986. Roberto startade sin egen verksamhet, mycket framgångsrikt dessutom. Hans viner ligger nuförtiden ett par nivåer över Gianni's i både pris och, enligt de flesta bedömare, kvalité. Mest kända är båda naturligtvis för sina utmärkta Baroli där båda bröderna nog får räknas som modernister, men medan Roberto's viner är mer finstämt eleganta med försiktig fathantering har Gianni ibland beskyllts för att producera för ursprunget atypiskt ekstinna fruktmonster. Så länge man är medveten om skillnaden i stil och sina egna preferenser kan bådas viner rekommenderas.

Kvällens vin kommer också från Langhe, men har annars inte mycket gemensamt med Barolo. Annan druva, annan färg; vi snackar Arneis, Piemontes egen lilla vita rackare. Arneis betyder faktiskt ungefär liten rackare på Piemont dialekt och sägs stamma från det faktum att druvan är svårodlad. Tidigare användes den i Barolovinerna för att mjuka upp Nebbiolos sträva tanniner. När man frångick denna metod gick det illa för Arneis och arealen minskade stadigt. På 70-talet var varianten nära utrotning, men på 80-talet ökade intresset för vita viner och betydande arealer återplanterades. Numera är 600-700 Piemontiska hektar planterade med Arneis, och det förekommer faktiskt planteringar även i USA, Australien och Nya Zeeland.

2010 Gianni Voerzio Langhe Arneis Bricco Cappellina har en gröngul färg. Doften bjuder på en rätt generös mix av äpplen, krusbär och blommor. Här finns också en lätt parfymerad kryddighet som är lite märklig och svår att definiera. I munnen en frisk syra och lätt pärlande känsla. Bra mineraler och en rätt fet frukt med apelsin och krusbär. Här finns också en del sötare godisaktiga toner som jag inte helt kommer överens med, men på det hela taget ett trevligt, rätt friskt sommarvin. Synd att sommaren är över bara. 84-85 poäng. Också provat här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar